Fed opäť začne s nalievaním peňazí, myslí si miliardár Dalio

Hedžový miliardár a zakladateľ gigantického fondu Bridgewater Associates, Ray Dalio, si myslí, že Federálny rezervný systém (Fed) odštartuje nové kolo kvantitatívneho uvoľňovania, tzv. QE.

Ako napísal na sociálnej sieti LinkedIn, dôvodom jeho očakávaní je rastúce riziko deflácie. Poukazuje pritom na výrazný prepad cien komodít. Len ropa za tento mesiac stratila 17%, za čo môže najmä stagnujúci dopyt v Číne, uvádza Dalio.

Miliardár vo svojom príspevku poukazuje na to, že od roku 1981 bol každý vrchol a dno cyklu pri úrokových sadzbách menší než ten predtým. Krátkodobé sadzby dosiahli 0%, takže rast úverov už nemohol byť podporený znížením sadzieb ale tlačením peňazí a nákupmi dlhopisov.

A práve v takejto situácii sa podľa miliardára ocitáme aj teraz. Sadzby po celom svete sú blízko 0%, spready sú pomerne úzke a miera zadĺženia je vysoká.

Obavy z možného zvýšenia sadzieb má aj bývalý americký minister financií Larry Summers. Summers tento týždeň uviedol, že Fed predčasným zvýšením sadzieb riskuje nedodržanie inflačného cieľa na úrovni 2%.

Ako vyplýva z poslednej zápisnice Fedu, samotní predstavitelia menového výboru sú znepokojení slabším rastom cien ale aj oslabujúcou globálnou ekonomikou. Každopádne, nové kvantitatívne uvoľňovanie sa javí ako nepravdepodobné, keďže Fed dal niekoľkokrát najavo, že chce normalizovať svojmu menovú politiku.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre