Čína desí svet. Čo stojí za aktuálnymi výpredajmi?

Výpredaje v Ázii, výpredaje v Európe aj v USA. Akciové trhy čelia medvediemu náporu z každej strany. Dnes sa čínsky akciový index Shanghai Composite prepadol až o hrozivých 8,50%, čím rozšíril 12%-ný prepad z minulého týždňa.

Už na prvý pohľad je jasné, že niečo nie je v poriadku. Čo sa deje?

Finančnými trhmi sa šíria obavy o hospodársky rast Číny, ktorá je druhou najväčšou ekonomikou sveta a najväčším trhom pre zahraničné produkty. Investorov priam desí predstava, že by sa táto ekonomika uchýlila k miernemu až pomalému rastu. Keď má totiž problémy Čína, má ich celá globálna ekonomika. A finančné trhy si to dobre uvedomujú.

Peking sa snaží predísť ekonomickej malátnosti a začína realizovať viaceré opatrenia, jedným z nich je aj nedávna devalvácia čínskej meny o 2%. Všetci sa beznádejne upriamujú na čínsku vládu a očakávajú, že dostane svoj trh opäť na nohy.

Čínske akcie mažú doterajšie zisky (Businessinsider.com)

Experti ale varujú, že sám Peking je bezzubý a aj napriek mnohým zásahom sa mu nepodarí zabrániť oslabujúcemu hospodárskemu rastu. Tá možnosť, kedy vláda do ekonomiky napumpuje nové miliardy a všetko bude opäť ako predtým, už jednoducho nie je reálna. Potrebné sú hlboké štrukturálne reformy a nie len dočasný „leukoplast“.

Trhy si túto situáciu uvedomujú – vnímajú bezbrannosť Pekingu a s ťažkosťami trávia slabé ekonomické dáta. Výroba sa vrátila do roku 2009, export sa prepadá a hospodársky rast len s problémami dosahuje 7%, najmenej za posledných 25 rokov.

Čínske ťažkosti naberajú na obrátkach a okrem akciových trhov doliehajú aj na devízový či komoditný trh – americká ropa WTI sa dnes dokonca obchodovala za menej ako 38 dolárov za barel.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre