Čierny pondelok! Čínska burza padla o 9%

Čínske akcie v pondelok prudko oslabili a rozšírili tak svoje straty z minulého týždňa – akciový index Shanghai Composite stráca až o 8,5%.

Trhmi sa čoraz viac šíria obavy o stav čínskej ekonomiky. Z nepokojov na finančných trhoch ťažia tzv. bezpečné prístavy, preto sa dnes darilo japonskému jenu či štátnym dlhopisom.

„Trhy panikária. Veci sa začínajú podobať ázijskej finančnej kríze v 90. rokoch. Špekulanti vypredávajú aktíva, ktoré sa zdajú byť najviac zraniteľné“, komentoval aktuálny vývoj na trhoch Takako Masai zo Shinsei Bank.

Výpredaje na akciových trhoch tak naberajú na obrátkach. Zastaviť sa ich počas víkendu pokúsil aj Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý uviedol, že je predčasné hovoriť o kríze v Číne.

Piatkové makrodáta z Číny znázornili, že tamojšia výrobná činnosť sa prepadla na viac ako 6-ročné dno. Oslabujú nové objednávky, zamestnanosť či výrobné ceny.

Dnešný “masaker” na šanghajskej burze pocítili aj ostatné ázijské indexy – japonský index Nikkei 225 stráca 5%, juhokórejský KOSPI oslabuje o takmer 3%, indický Sensex sa rúti nadol o 3,50%.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre