Zápisnica zo zasadnutia Fedu: Tu je všetko, čo potrebujete vedieť

Včera večer o 20:00 (SEČ) americká centrálna banka (Fed) zverejnila zápisnicu zo svojho posledného zasadnutia. Ide o ostro sledovanú správu, ktorá investorom poskytuje signály o tom, ako sa centrálna banka stavia k svojej menovej politike. Čo nové priniesla najnovšia zápisnica?

Členovia Fedu vo všeobecnosti súhlasia s tým, že ekonomika sa blíži k bodu, kedy by sadzby mohli ísť vyššie, no zároveň majú obavy o slabú infláciu ako aj oslabenú globálnu ekonomiku.

Aj keď bankári priznávajú, že došlo k zlepšeniu na americkom trhu práce, starosti im robí svetové hospodárstvo a problémy v Číne. „Veci v Číne sa zhoršujú a to nie je dobrá správa pre globálny ekonomický rast. Mohlo by to negatívne ovplyvniť naše vývozy a spracovateľský priemysel“, uviedol Don Ellenberger zo spoločnosti Federated Investors.

Dá sa povedať, že Fed bude naďalej starostlivo analyzovať aktuálne ekonomické dáta a na základe toho sa rozhodne, či je správny čas na postupné zvyšovanie sadzieb, prípadne je ešte stále priskoro.

Analytici sa zhodli, že zápisnica nepriniesla žiadny priamy odkaz na zvyšovanie sadzieb v septembri. Časť trhu totiž očakáva, že Fed by k vyšším sadzbám mohol pristúpiť už na septembrovom zasadnutí, iní sa zase prikláňajú skôr ku koncu roka.

A čo na to trhy? Wall Street v červenom, akciový index Dow Jones stratil takmer 1%, čo je odrazom obáv centrálnej banky o stav globálneho hospodárstva. Oslabil aj americký dolár, keďže centrálna banka trhom neposkytla žiadny jasný signál o načasovaní zvyšovania sadzieb – EUR/USD získal 0,86% na 1,1218 dolára.

Reakcia trhov:

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre