Trhy sa nesú v znamení umiernenej správy komisie Fedu

Nebezpečne nízko

Americká ropa WTI prudko spadla a má problém dostať sa späť na nohy. Klesla o viac ako päť percent až na úroveň 40,87 dolára za barel. Dôvodom boli v stredu vyhlásené americké dáta, ktoré ukázali nečakaný nárast zásob. To v kombinácii so slabším dopytom rafinérií poslali ropu WTI na najnižšiu úroveň za posledných viac ako šesť rokov.

Vedúci oddelenia komoditnej stratégie Saxo Bank, Ole Hansen, sa obáva, že WTI je na dobrej ceste klesnúť aj pod úroveň 40 dolárov za barel.

“Trhy teraz špekulujú o úrovni 30 dolárov za barel. S najväčšou pravdepodobnosťou sa tak stane pomerne skoro, nakoľko nás čaká niekoľko ťažkých mesiacov z pohľadu dosiahnutia rovnováhy na trhu. Jedinou nádejou bude, že americká výroba definitívne skončí. Nateraz však neexistujú žiadne náznaky, že by k tomu malo dôjsť.”

Ropa je na kolenách…

Honba za zlatom

Prinášame dobré správy pre zlato, ktoré začalo po stredajších holubičích vyhláseniach FOMC (Federálna komisia pre voľný trh americkej centrálnej banky) a vďaka slabému doláru stúpať. Vrátilo sa na úroveň 1 132 dolára za uncu, ktorú dosahovalo ešte pred 20.júlom.

Ako ďaleko až môže vzrásť? O. Hansen hovorí, že nízka výkonnosť akciových trhov v posledných dňoch spolu v kombinácii s holubičími vyhláseniami FOMC a pokračujúcimi obavami z ďalšej devalvácie v Číne presmerovalo záujem investorov na trh so zlatom. Na základe týchto predpokladov je ďalším cieľom pokorenie úrovne 1 156 dolára za uncu.

Zlato je naspäť v hre….

Ďalším kovom, ktorý sa oplatí sledovať je meď. “Meď padá voľným pádom” hovorí O. Hansen a dopĺňa, že za dva mesiace klesla jej cena o štvrtinu, čím dosahuje polovičné hodnoty v porovnaní s rokom 2011. „Cena však môže vyskočiť aj naspäť,” upozorňuje O. Hansen.

Hromadný útek

Rovnako ako ropa aj rozvíjajúce trhy sa cítia ubité. Ázijské akcie klesali po holubičích komentároch FEDu už piaty deň v rade, čím znížili šance na zvýšenie sadzieb v septembri, hovorí Lakshmi Thurai z obchodného oddelenia Saxo Bank v Singapure.

“Ázijské akcie sú na nízkych úrovniach, po vzrastajúcich pochybnostiach o septembrovom raste sadzieb FEDu a obavách z toho, že Čína spomaľuje rýchlejšie ako deklarujú tamojší úradníci,“ vysvetľuje analytik.

Kríza rozvíjajúcich trhov zasiahla tiež dlhopisový trh, vraví hlavný dlhopisový stratég Simon Fasdal. “Meny rozvíjajúcich sa trhov sa obchodujú na stresových úrovniach, čo predstavuje veľký problém pre trhy s dlhopismi. Kríza rozvíjajúcich sa trhov bude trvať dovtedy, kým bude FED váhať.”

V scenári odložených sadzieb sú najviac ohrozené dlhopisy Mexika, Brazílie a Indie, kde je najväčšie riziko správneho ohodnotenia.

Dolár padá, ale nevzdáva sa bez boja

Štvrtkové ranné obchodovanie na devízovom trhu tiež čerpalo podnety zo správy zo zasadnutia FOMC. Podľa forexového stratéga Saxo Bank Johna Hardyho holubičia správa (zastávajúca nízke úrokové sadzby), ukazuje na nejednotnosť názorov vo vnútri Fedu, najmä názorov týkajúcich sa inflácie.

Spolu so zohľadnením vývoja cien ropy na trhu prevládol názor, že americká centrálna banka je rozdelená vo svojom postoji k zvyšovaniu sadzieb v septembri na dva tábory. A to ovplyvnilo aj kurz dolára.

Podľa J. Hardyho ale zakolísanie dolára po schôdzke FOMC bolo len dočasnou záležitosťou. Analytik sa domnieva, že to nedokáže dolár dlhodobo oslabiť. „Nebol by som prekvapený, keby sme videli opätovné posilnenie americkej meny,“ dodáva.

Autor: Oliver Morrison, editor / Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre