Dow Jones padol o 350 bodov. Tu sú hlavné dôvody

Akciový index Dow Jones sa vo štvrtok prepadol o 2,06% na 16 990 bodov, čo je pokles o 358 bodov a najnižšia úroveň od októbra 2014. Širší akciový benchmark S&P 500 skĺzol o 2,11% na 2035 bodov.

Dôvodov je viacero – investori sa čoraz viac obávajú, že spomalenie hospodárskeho rastu v Číne sa negatívne podpíše aj pod ekonomiky iných krajín. Taktiež aktuálne dáta z USA dopadli lepšie než sa očakávalo, čo zvyšuje pravdepodobnosť skorého zvyšovania sadzieb.

Predaje existujúcich domov v júli vzrástli na 5,59 milióna, čo prekonalo odhad na úrovni 5,44 milióna domov. Súčasná úroveň je najvyššia za posledných 8 rokov, čo potvrdzuje výrazné zlepšenie na americkom realitnom trhu.

Lepšie než sa očakávalo sa vyvíjal aj Philadelphský Fed index, ktorý v auguste vzrástol na 8,3 bodu.

Silné dáta podnietili očakávania, že v USA čoskoro dôjde k zvyšovaniu úrokových sadzieb, čo nie je pre akcie potešujúca správa.

K najslabším titulom v indexe Dow Jones patrili akcie spoločnosti Walt Disney (DIS), ktoré stratili 6,04%. Dôvodom je hodnotenie spoločnosti Bernstein, ktorá akcie degradovala na stupeň “market-perform”. To znamená, že výkonnosť akcií nebude horšia ani lepšia ako celková výkonnosť trhu.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre