Ako si jednoducho zlikvidovať firmu?

Byrokracia, plno papierov, nekonečné rady na úradoch, exekučné, súdne konania, veritelia na krku, množstvo povinností, a ak ich nesplníte, hrozia sankcie. Taká nejaká je vízia spojená s ukončením podnikateľskej činnosti.

Najjednoduchším spôsobom ako ukončiť svoje neúspešné podnikateľské snahy je likvidácia spoločnosti a jej výmaz z obchodného registra. Tento proces je práve vďaka byrokracii právne i časovo veľmi náročný, treba pamätať na množstvo zákonom stanovených pravidiel a povinností. Ak si na to netrúfate, stačí sa spoľahnúť na likvidačné spoločnosti, ktoré celý proces vybavia za vás.

Tieto spoločnosti využívajú len zákonné spôsoby likvidácie v zmysle Obchodného zákonníka. Vám stačí overiť niekoľko podpisov na matrike alebo u notára a doručiť dokumenty. O zvyšok sa postarajú odborníci, ktorých môžete nájsť napríklad na stránkach zlikviduj.sk, zbavsafirmy.sk alebo sabron.sk.

Tieto spoločnosti ponúkajú pomoc v zbavovaní sa vašej firmy v závislosti od stavu zadĺženosti troma cestami.

Nezadĺžené firmy

Najjednoduchší a najmä najlacnejší postup je ak ste majiteľom spoločnosti bez záväzkov či pohľadávok a jednoducho už nechcete naďalej platiť daňovú licenciu. Na stránke sabron.sk, sa dozviete ako to všetko prebehne: „Vašu nečinnú firmu prevezmeme okamžite a po niekoľkých dňoch prestávate figurovať v Obchodnom registri, živnostenskom registri aj na všetkých úradoch, kde bola vaša firma registrovaná.“ Likvidačná firma prevezme povinnosť platiť daňovú licenciu za vašu firmu.

 Okamžitá likvidácia (zadĺženej) firmy

Ak vás tlačí čas a musíte sa firmy zbaviť, čo najrýchlejšie, je možné uskutočniť to aj do týždňa. Túto možnosť môžete voliť, aj keď má vaša firma záväzky voči štátnym inštitúciám. Zlikviduj.sk ponúka takéto riešenie: „Jedná sa o zlúčenie vašej a našej firmy, na základe ktorého vaša spoločnosť zanikne do týždňa.“

Stredná cesta

Pokiaľ sa až tak neponáhľate a nemáte pozdĺžnosti voči štátnym inštitúciám, môžete si vybrať „zlatú strednú cestu“. Vyjde vás to lacnejšie ako okamžitá likvidácia a výmaz bude vykonaný približne za jeden až dva mesiace. S pomocou zbavsafirmy.sk po podpísaní a overení zaslaných dokumentov, súd do 5 pracovných dní zapíše zmeny v Obchodnom registri, na základe ktorých už nebudete v spoločnosti zapísaní ako spoločníci ani ako konatelia. Potom bude vaša spoločnosť vymazaná z Obchodného registra.

Určite je najlepšie mať fungujúcu a prosperujúcu firmu, s ktorou netreba riešiť takéto možnosti ukončenia. Avšak v prípade, že to tak náhodou nie je, teraz si môžete aspoň pokojne vydýchnuť.  S pomocou likvidačných spoločnosti vás nečakajú ďalšie zbytočné problémy a vy si zaplatením poplatku (ten sa pohybuje v rozmedzí od 299 do 1799 € /vrátane súdnych poplatkov/ v závislosti od vybraného spôsobu) ušetrite vzácny čas a energiu na niečo príjemnejšie.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre