Ropa na 6-ročnom minime. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť

Ropný trh naďalej pod tlakom. Viacero faktorov tlačí cenu ropy čoraz viac nadol, pričom včera cena tejto komodity dosiahla až 6-ročné dno. Počas obchodovania v New Yorku sa cena americkej WTI prepadla o 5% na 42,70 USD/barel.

Za oslabenú cenu ropy môže viacero faktorov:

Analytici najnovšie poukazujú na oslabenie čínskej meny o 2%. Slabšia čínska mena totiž môže znížiť dopyt po rope denominovanej v USD, keďže import sa vzhľadom na oslabený kurz predraží.

Ďalším dôvodom je vyhlásenie ropného kartelu OPEC, ktorý avizoval, že jeho ropná produkcia v júli vystúpila až na trojročné maximum 31,51 mil. barelov/denne, čím prekročila stanovený limit o 1,5 mil. barelov. Experti predpokladajú, že ropná produkcia OPECu bude naďalej rásť.

Nemožno zabúdať ani na silnejúci americký dolár, ktorý predražuje nákup ropy investorom z iných menových oblastí. Americká mena ťaží z očakávaní skorého zvyšovania sadzieb v USA.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre