Trh je zmätený. Nevie, ktorým smerom sa pohnúť

Záplava negatívnych správ z amerického technologického sektora z minulej noci vrhla tieň na ázijské trhy z dnešného rána.

Akcie spoločnosti Apple stagnujú kvôli slabým predajom iPhonov, Microsoft hlási najväčšiu kvartálnu stratu v doterajšej histórii a Yahoo stráca takmer dve percentá hodnoty akcií.

Aj ázijské trhy otvorili v búrlivej nálade. Začali poklesom, keď austrálsky index S&P/ASX 200 stratil 1,6 percenta z hodnoty. Hang Seng index klesol o 4,2 percent a Shanghai Comosite index klesol pod úroveň 4 000 krátko predtým ako pred záverom obchodovania prudko vzrástol.

Nepríjemný obrat v akciách pravdepodobne signalizuje pokles rizikového apetítu. S potvrdením tohto trendu sa obraciame k doláru. Šéf forexovej stratégie Saxo Bank John J. Hardy potvrdzuje, že dolárový trh bol včera po predchádzajúcom raste negatívny. Príčinou bol podľa neho negatívny sentiment, vyvolaným nedostatkom priaznivých mediálnych správ.

Vystúpenie guvernéra austrálskej centrálnej banky Glenna Stevensa podčiarklo ako veľmi málo je treba k tomu, aby plachý trh zakričal stačí. Stevens povedal, že ďalšie znižovanie úrokov je stále aktuálne, no jeho pokračujúci optimizmus ohľadom austrálskej ekonomiky, ktorej posilnenie pripísal slabému austrálskemu doláru, vyhodnotil trh skôr ako želanie, než ako realitu.

Británia po stopách Washingtonu

Minulý týždeň povedal guvernér Bank of England Mark Carney vo vystúpení pred novinármi, že čas na zvyšovanie sadzieb sa priblížil. Dnes ráno povedal David Miles, ktorý je zvyčajne zameraný na nižšie sadzby, že je čas „v nasledujúcich rokoch“ na ich zvyšovanie. A na záver Pierre Magnussen renomovaný obchodník Saxo Bank pritiahol pozornosť grafom, ktorý zdôrazňuje britskú zamestnanosť a sadzby centrálnej banky.

Samozrejme, ako zdôraznil John Hardy, Británia pravdepodobne nezačne so zvyšovaním skôr ako USA a to i napriek tomu, že špeciálny vzťah oboch krajín spôsobuje, že Londýn realizuje väčšinou to, čo Washington. Je ale pravdepodobné, že Bank of England zvýši sadzby len krátko po tom, ako tak urobí Fed.

Ktorým smerom?

S Gréckom, ktoré si líže rany a alarme z Pekingu, ktorý udržiava čínske akcie v hľadáčiku záujmu, je hlavnou udalosťou týchto dní kolaps cien komodít. Tie sú, ako povedal šéf fixných výnosov Saxo Bank Simon Fasdal, na úrovniach roku 2002.

Podľa neho je veľký počet zmetených pohybov, ktoré v súčasnosti vidíme na devízovom a akciovom trhu symptómami všeobecnej nerozhodnosti trhu. Účastníci sa totiž nemôžu jednoznačne rozhodnúť. Bude nízka inflácia, nízke prirážky na dlhopisoch a lacné komodity prostredím, ktoré môže podporiť akcie a globálny rast? Alebo to bude znamenať pád regiónov závislých na komoditách, čo by mohlo signalizovať oslabenie svetovej ekonomickej expanzie?

Fasdal hovorí, že nižšie ceny a nízka inflácia tvoria potenciál pre hľadanie nových príležitostí na dlhopisových trhoch rozvíjajúcich sa krajín. Znamená to podľa neho lov na vyššie výnosy. Je však dôležité overiť si, že rozvíjajúca sa krajina nie je závislá na rope. Ide napríklad o Rusko, Venezuelu a Nigériu.

Autor: Michael McKenna, consulting editor / Saxo Bank.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre