Zoznámte sa: Toto je Wang Jianlin, najbohatší človek v Číne

Kedysi bývalý vojak Wang Jianlin je dnes realitný magnát a prevádzkovateľ najväčšieho reťazca kín na svete. S majetkom v odhadovanej hodnote 40,7 miliardy dolárov je bezpochyby najbohatším človekom v Číne.

Do jeho impéria dnes spadá množstvo luxusných hotelov, zábavných parkov, nákupných centier, kín či karaoke podnikov.

Miliardár Wang je stále plný veľkolepých plánov a podľa všetkého sa nehodlá stiahnuť do úzadia. Poďme sa spoločne pozrieť, ako vyzerá život najbohatšieho človeka v Číne.

Málokto dnes vie, že Jianlin v rokoch 1970 až 1986 slúžil v čínskej armáde. Ako dnes tvrdí, bez tých rokov skúseností v armáde by dnes nemal toľko odolnosti voči stresu či pevné odhodlanie.

V začiatkoch si Jianlin požičal 80-tisíc dolárov, aby rozbehol svoj podnik Dalian Wanda Group. Od roku 1988 je z jeho firmy najväčší realitný developer v Číne.

Wang Jianlin (wikimedia)

K dnešnému dňu má spoločnosť Wanda Hotels and Resorts v Číne 71 luxusných 5-hviezdičkových hotelov. Okrem toho má Wang miliardové investície v nehnuteľnostiach v Sydney, Chicagu či Londýne. Na fotke nižšie je luxusný rekreačný komplex v Austrálii, ktorý má jeho spoločnosť otvoriť v roku 2018.

Jednou z divízií Wangovho impéria je aj spoločnosť The Wanda Culture Industry Group, ktorý je najväčším kultúrnym podnikom v Číne. Pôsobí v oblastiach ako múzické umenie, filmové a zábavné parky či médiá.

Wangova spoločnosť vlastní 150 kín v Číne, avšak okrem toho ďalších 380 po celom svete. Jeho konglomerát totiž v roku 2012 kúpil jedného z najväčších prevádzkovateľov kín na svete – AMC Entertainment – za 2,6 miliardy dolárov.

Wanda Group vlastní aj najväčší čínsky karaoke reťazec “Superstar”. V súčasnosti je ich v Číne 90, no do konca tohto roka by malo pribudnúť ďalších 40.

Začiatkom tohto roka Wang odkúpil 20%-ný podiel (v hodnote približne 52 miliónov dolárov) v španielskom futbalovom klube Atlético Madrid.

Wang má jedného syna – 27-ročného Wanga Siconga. Sicong je členom správnej rady Wanda Group a taktiež predsedom v súkromnej investičnej spoločnosti Prometheus Capital. Mnoho ľudí ale Siconga kritizuje za to, že je posadnutý peniazmi, sexom a násilím. Nedávno zverejnil fotografiu svojho psa, ktorý má na sebe dvoje zlaté Apple hodinky.

Wang Jianlin vlastní dve súkromné lietadlá Gulfstream 550, ktorými cestuje až do ústredia Wanda Group v Pekingu.

Gulfstream 550

V roku 2013 čínsky miliardár kúpil britského konštruktéra superjácht Sunseeker Yachts, za ktorého zaplatil 503 miliónov dolárov.

“Veľa ľudí chodí klopať na moje dvere, no Wanda Group sa zaujíma iba o veľkých hráčov, a chceme kontrolu”, uviedol miliardár pre agentúru Bloomberg. V súčasnosti Wang rokuje o získaní veľkého podielu vo filmových štúdiách Lionsgate a Metro-Goldwyn-Mayer.

Wang Jianlin (Foto: Flickr)
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre