1 euro = 1 dolár? Do 6 mesiacov to môže byť realita

Schválenie záchranného úveru pre Grécko vyvolá pravdepodobne novú vlnu výpredajov páru EURUSD. Nálada v neprospech eura by sa totiž na trh mohla vrátiť vďaka rastu záujmu o shortové pozície na euro.

Následná injekcia likvidity zo strany ECB môže vrátiť pozornosť trhu na rozptyl aktivít centrálnej banky. Ďalším dôležitým faktorom je postupná a namáhavá cesta Fedu k prvému zvyšovaniu úrokových sadzieb.

Americká ekonomika zatiaľ šliape na plné obrátky, takže zvyšovanie sadzieb budeme môcť vidieť najneskôr v decembri, alebo možno aj v novembri. Divokou kartou v prospech amerického dolára bude i dvojstranná dohoda o zdaňovaní ziskov amerických spoločností zo zahraničia, ktorá spustí vlnu návratu amerických dolárov do USA.

Kombinácia na jednej strane slabého eura a na druhej oživenia doláru posunie pravdepodobne v najbližších štyroch až šiestich mesiacoch kráľovský pár smerom k parite.

Grécka kapitola sa rýchlo uzatvára

Grécky parlament odsúhlasil vo štvrtok ráno reformný program s veľkou väčšinou. Záujem sa následne upiera na poskytnutie dočasnej likvidity, ktorá by mohla znovu roztočiť kolesá gréckej ekonomiky. Finančný systém tak už začína bežať takmer normálne. Očakáva sa totiž, že národné parlamenty, najmä ten nemecký, budú tiež hlasovať v prospech dohody s Gréckom.

Zaujímavým bodom tohto prípadu však je, že MMF deklaroval, že grécky dlh je neudržateľný. To by teoreticky malo znemožniť každú ďalšiu pomoc krajine. Ani politický chaos v Grécku nateraz neustáva. Frakcie vládnej Syrizy, ktoré sú proti dohode, totiž sťažujú predsedovi vlády Alexisovi Tsiprasovi možnosť vládnuť.

Grécko si zatiaľ stále neuľavilo od ťažkého dlhového bremena. Grexit tak ešte stále nemožno celkom vylúčiť, no táto kapitola krízy sa rýchlo uzatvára.

Keď dôjde konečne k úľave, investori z Európy sa budú môcť opäť pozrieť za hranice a hľadať lepšie úročené investičné príležitosti. To znovu povzbudí potrebu zaistiť sa pre pokles eura shortovými pozíciami.

Americké výsledky

Čo sa deje na druhej strane Atlantiku? Správa o maloobchodných výsledkoch v USA bola mimoriadnym sklamaním, no vystúpenie šéfky Fedu Janet Yellenovej pred parlamentnou komisiou splnilo naše očakávania. Nieslo sa totiž opäť v pozitívnom duchu a v očakávaní, že sadzby by mohli na základe budúcich pozitívnych výsledkov z ekonomiky vzrásť ešte „tento rok“.  Trh je však už mierne skeptický k vyjadreniam J. Yellenovej k  termínu zvyšovania, i s ohľadom na posilňujúci sa dolár.

Trhy totiž pravdepodobne viac ako usmerneniam Fedu veria najmä prichádzajúcim ekonomickým výsledkom. J. Yellenová sa pokúsila presvedčiť, že skôr ako dátum zvýšenia sadzieb je dôležitejšie tempo ďalšieho zvyšovania. Cieľom je však trh prekvapiť, a ten tak potom bude potrebovať dobehnúť prípadné pozitívne júlové a augustové správy o zlepšujúcej sa americkej ekonomike.

Pozornosť sa bude upierať najmä na nárast ziskovosti súkromného sektora a pokles nezamestnanosti. Tá by mohla spadnúť aj na úroveň blízko piatich percent. Už júnové dáta o nezamestnanosti prekvapili svojim poklesom na 5,3 percenta z májových 5,5 percenta. Fed následne zrevidoval svoju prognózu do konca roka na interval 5.2 až 5.3 percenta. Dnes sme teda už s takmer šesť mesačným predstihom na hornej hranici tohto pásma.

V nasledujúcich dvoch týždňoch sa nebudú zverejňovať  žiadne ďalšie závažné údaje, takže ďalší vývoj dolára môže byť len otázkou sentimentu. Ďalším oporným bodom bude až vyhlásenie komisie FOMC plánované na 29. júla a potom údaje za júl zverejnené v prvom augustovom týždni.

Repatriácia ziskov

Nedoceneným ale významným potenciálom pre dolár, je návrat ziskov amerických firiem späť do krajiny. V zahraničí totiž leží rezerva viac ako dvoch biliónov amerických dolárov, ktoré firmy nechcú preniesť domov pretože by ich po krajine kde vznikli museli zdaniť ešte druhý krát doma.

Podnetom na zmenu však môže byť schválená dohoda, ktorá by mohla nastaviť daňovú sadzbu na vracajúce sa zisky podstatne nižšie. To by takmer isto podporilo návrat dolárov do USA. Pamätníci si určite spomínajú na rok 2005, keď zákon Homeland Investment Act podporil prílev enormného množstva amerických dolárov.

Autor: John J. Hardy, menový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre