Situácia v Grécku ešte zďaleka nie je vyriešená

Grécko by po dohode oznámenej dnes ráno mohlo smerovať ku konsenzu. Ešte stále je tu však hrozba v podobe povinnosti schváliť dohodu v gréckom parlamente. Jej podmienky sa pritom len málo líšia od verzie, ktoré 5. júla Gréci v referende odmietli.

Jean-Claude Juncker, prezident Európskej komisie, sa ponáhľal povedať: „Nemyslím si, že grécky ľud bol ponížený, je to štandardná európska dohoda.“ Priorita J. C. Junckera bola pritom jasná: vyhnúť sa odchodu Grécka z eurozóny. V súčasnosti to vyzerá ako jednomyseľná zhoda, no prenikli správy o tom, že Fínsko tlačilo na dočasný Grexit.

Dohoda má hodnotu 86 až 87 miliárd eur, ktoré by malo Grécko dostať v nasledujúcich troch rokoch. Podľa Financial Times by 25 miliárd z toho malo prísť do gréckych bánk a 50 miliárd do štátnych aktív krajiny. Uviedol do holandský minister financií Jeroen Djisselbloem.

Súčasťou dohody je i to, že Grécko musí zaplatiť splátku pre ECB vo výške sedem miliárd eur do konca augusta.

Znova, a znova?

Môžeme teraz konečne urobiť hrubú čiaru za celou gréckou ságou? Šéf oddelenia forex v Saxo Bank John Hardy si to nemyslí. „Len veľmi ťažko možno povedať, že situácia je vyriešená a myslím, že vec sa ešte bude ťahať dlho,“ hovorí. „Jednoznačné riešenie je dôležitejšie ako aktuálne titulky novín.“

„Grécka vláda bude zároveň musieť predložiť dohodu parlamentu a to potom, ako podobné znenie bolo minulý týždeň v referende zamietnuté. To sa môže ťahať ešte celý tento týždeň,“ hovorí J. Hardy.

Trhy odpovedali na dohodu pozitívne. DAX bezprostredne poskočil o jedno percento. Pár EURUSD stúpol na 1,1175 z úrovne 1,11084 od 6.30 ráno. Odklepnutie dohody si užívali i akcie naprieč Európou.

Neskôr, keď pôvodné nadšenie vystriedala triezva reakcia, sa euro vrátilo k hodnote 1,1109 k doláru.

“Nemecké dlhopisy reagovali na správy tiež rázne. Stratili celý bod, čím sa dostali pod úroveň 150 bodov. Predchádzajúca pozícia bola 151 bodov, kam ju dostal rizikový sentiment, ktorý bol na programe posledných dní. Výnosy dlhopisov periférnych krajín medzitým ťažili zo zmeny trendu rizika” hovorí Michael Boye z oddelenia fixných výnosov Saxo Bank.

„Pre túto chvíľu a na zvyšok dňa bude hlavnou témou Grécko a detaily dohody, ktoré vyplávajú na povrch priebežne” dodáva M. Boye.

uvernérka FEDu, Janet Yellenová sa zatiaľ cez víkend nechala počuť poznámkami s cieľom zvýšiť povedomie o zvyšovaní sadzieb ešte pred rokom 2016. Povedala, že po desivom kolapse čínskeho akciového trhu, situácii v Grécku a po trochu odťažitých správach NFP za jún, sa prostredie sa zmenilo.

“Trh urobil stávku, že externé faktory – Grécko a Čína, budú udržiavať FED v opatrnom režime,” hovorí J. Hardy. “Myslím si, že Yellenová sa viac zameriava na domácu stranu rovnice a na zajtrajšie dáta o maloobchodných tržbách môžu byť kľúčové.”

Pokial ide o menový pár USDJPY, mohli by sme vidieť posunutie sa k módu predpokladaného rizika.

„Dovtedy kým trh nekapituluje pod 200 dňovými kĺzavým priemerom tohto páru, keď v stredu uvidíme relatívne býčie vyjadrenia Fedu a akcie budú pokračovať v rastie, budú mať býčí investori reálnu šancu,“ hovorí J. Hardy.

A nakoniec ….

Ropné trhy opäť klesali v dôsledku prevahy faktorov na strane ponuky. Dôsledkom bol pokles ropy Brent na hodnotu 57,52 dolárov za barel a ropy WTI na úroveň 51,60 dolárov za barel.

Zlato tiež nebolo schopné využiť predpoklady svojho bezpečného prístavu a v hodinách následne po vyhlásení prelomových správ z rokovania s Gréckom kleslo po úroveň 1160 dolárov za uncu.

Autor: Martin O’Rourke, šéfredaktor portálu TradingFloor.com, portálu Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre