10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Šéf Európskej centrálnej banky (ECB), Mario Draghi, pochybuje o dohode s Gréckom. Naznačil to dnes pred novinármi v Ríme. Na otázku, či verí v dohodu Atén s veriteľmi odpovedal: „Neviem, tentoraz je to naozaj ťažké.“ Dnes do polnoci musia Grécki predstaviť nový balík reforiem.

2. Nemecký export v máji prekvapivo vzrástol. V porovnaní s aprílom posilnil o 1,7%, pričom analytici očakávali nárast iba o 0,8%. V apríli nemecký export rástol o 1,6%.

3. Čínske akcie dnes výrazne zareagovali na snahu Pekingu stabilizovať tamojší trh. Index Shanghai Composite získal 5,79%, čo je pre benchmark najväčší percentuálny nárast od marca 2009. Hongkonský Hang Seng získal 3,73%.

4. Pozitívny vývoj na čínskom trhu ovplyvnil aj zvyšok Ázie. Japonský Nikkei 225 získal 0,6%, juhokórejský Kospi posilnil o 0,58%.

5. Britská centrálna banka Bank of England ponecháva sadzbu na nezmenenej úrovni 0,50%. Objem programu nákupu dlhopisov zostáva na rovni 375 miliárd libier. Trhy s týmito rozhodnutiami počítali.

6. Japonská automobilka Honda oznámila, že z dôvodu závady na airbagoch Takata zvoláva späť do servisu ďalších 4,5 milióna vozidiel. Počet automobilov Honda zvolaných späť kvôli chybným airbagom tak vzrástol na 24,5 milióna.

7. Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršuje prognózu rastu svetovej ekonomiky. V tomto roku by mala globálna ekonomika rásť tempom 3,3%, čo je o 0,2 percentuálneho bodu menej ako MMF predpokladal v apríli.

8. Keďže máme štvrtok, pozrime sa na vývoj žiadostí o dávky v nezamestnanosti v USA. Tie vzrástli o 15-tisíc na 297-tisíc, čo bol horší výsledok ako očakával trh. Analytici počítali s poklesom na 275-tisíc žiadostí.

9. Ropný trh dnes maže predošlé straty. Brent +2,94%, WTI +2,37%. Obchodníci poukazujú na zlepšenie nálady na čínskom akciovom trhu či dohodu s Iránom, ktorá je čoraz nepravdepodobnejšia. Americký prezident Obama vyhlásil, že pravdepodobnosť dohody je menšia ako 50%.

10. Zastavenie prepadov na čínskej burze dnes potešilo aj európske akcie, ktoré si z dnešného obchodovania odniesli výrazné zisky. Nemecký index DAX uzavrel vyššie o 2,32%, francúzsky CAC 40 posilnil o 2,55%, Euro Stoxx 50 vzrástol o 2,78%.

xtb
Komentáre