Akciové trhy v červenom. Straty sú menšie, než sa očakávalo

Jasné NIE (po grécky OXI), ktoré Gréci v referende adresovali medzinárodným veriteľom, sa dnes podľa očakávaní podpísalo pod obchodovanie na svetových trhoch. Dobrou správou ale je, že straty nie sú až tak veľké, ako očakávali niektorí analytici.

Japonský akciový index Nikkei 225 stratil 2,08%, hongkongský index Hang Seng oslabil o 3,22%, austrálsky ASX 200 poklesol o 1,14%.

Európsky index Euro Stoxx 50 oslabuje o 1,32%, britský FTSE 100 klesá o 0,77%, nemecký DAX stráca 1,17%. Vypredávané sú najmä akcie bánk.

Prekvapivú rezignáciu gréckeho ministra financií Varoufakisa mnohí považujú za podporu trhu. Časť strát zmiernilo aj euro – menový pár EUR/USD aktuálne stráca 0,24% na 1,1087 dolára.

Každopádne, analytici sa zhodli, že riziko Grexitu (odchod Grécka z eurozóny) je rozhodne vyššie, čo stále tlačí na výpredaj rizikových aktív. Aj keď rokovania medzi veriteľmi a Grékmi pokračujú, neistota je čoraz väčšia.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre