Gréci sa veriteľom otočili chrbtom. Jedna z najväčších bánk blízko kolapsu (aktualizujeme)

O výsledku gréckeho referenda je už rozhodnuté. Gréci v referende odmietli podmienky záchranného programu, keď 61,31% voličov hlasovalo za „OXI“, čiže v preklade NIE.

Za prijatie podmienok záchranného programu bolo 38,69% voličov.

Grékom bola v referende položená otázka, či prijať návrh dohody predložený medzinárodnými veriteľmi, čiže ECB, EÚ a MMF. Tento návrh vychádzal z rokovaní euroskupiny, ktoré sa uskutočnili 25. júna.

Oči odborníkov sa už plne začali upriamovať na grécky bankový sektor. Podľa najnovších správ sa jedna z popredných bánk Bank of Greece chystá podať oficiálnu žiadosť o likviditu z ECB. To vyvoláva obavy, že jedna zo štyroch najväčších gréckych bánk bude čoskoro bez hotovosti.

Keďže Gréci hlasovali NIE, jednoducho stratili oficiálnu finančnú pomoc a vchádzajú do nezmapovaného územia.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Prekvapenie: Grécky minister financií Yanis Varoufakis odstupuje. Rezignáciu na svoj post ohlásil aj napriek tomu, že Gréci zahlasovali NIE, čo bolo v súlade s gréckou vládou.

TSIPRAS: Mandát, ktorý mi zveril ľud, nie je mandát proti Európe, ale mandát pre zlepšenie pozície pri vyjednávaní.

Spočítaných je už viac ako 88% hlasov. 61,46% za NIE, 38,54% za ÁNO (viď)

Vodca gréckej opozície a líder tábora ÁNO, Antonis Samaras, ohlásil rezignáciu.

Antonis Samaras – bývalý grécky premiér

Francúzsko s Nemeckom vyzýva predstaviteľov eurozóny na špeciálny summit o Grécku. Uskutočniť by sa mal v utorok. Informoval o tom hovorca vlády v Berlíne.

Ako budú reagovať trhy? Ekonomický editor z BBC tweetuje, že bankári očakávajú veľkú nákazu z gréckeho “NIE”.

Tsipras telefonuje s francúzskym prezidentom. Podľa informácií agentúry Reuters mal grécky premiér Alexis Tsipras nedávno rozhovor s francúzskym prezidentom F. Hollandeom.

Rusko reaguje na výsledky referenda: “Nie je možné tomu nepochopiť. Znamená to krok smerom von z eurozóny”, reagoval na výsledky Alexej Lichačev, námestník ruského ministra hospodárstva.

Britský euroskeptik Nigel Farage víta grécke “NIE”. Ako píše na sieti Twitter, “projekt EÚ teraz umiera. Je fantastické vidieť odvahu gréckeho ľudu postaviť sa tvárou v tvár voči ekonomickej a politickej šikane z Bruselu”.

Na aténskom námestí Syntagma sa oslavuje. Ľudia z tábora “OXI” slávia výsledok (viď tweet od R. Atkinsona)

Taliansky minister zahraničia vyzýva na obnovenie rokovaní s Gréckom.

Reakcia menového páru EUR/USD na grécke “NIE”. Euro stráca takmer 1% Belgický minister financií naznačil, že dvere na obnovenie rokovaní zostali otvorené. Ľudia z tábora “OXI” začali po prvých výsledkoch oslavovať. Dav na námestí skanduje “OXI, OXI” a fontána svieti načerveno.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre