10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ropný trh sa dnes výrazne červená, čo je odrazom nárastu zásob ropy v USA. Kým odborníci očakávali, že zásoby v USA opäť poklesnú, tie vzrástli o 2,4 mil. barelov na 465,4 mil. barelov. Brent stráca 1,87%, WTI oslabuje o viac ako 3%.

2. Grécko oficiálne neuhradilo splátku voči MMF, ktorá bola splatná do 30. júna 2015. Voči MMF tak krajina vystupuje ako platobne neschopná. Spomedzi vyspelých krajín je Grécko prvou krajinou, ktorá voči MMF včas nesplatila záväzok.

3. Priemyselný sentiment v Japonsku sa výrazne zlepšil. Tankan index výrobného sektora v druhom kvartáli posilnil o 3 body na 15 bodov, pričom analytici počítali s nezmenenou úrovňou 12 bodov.

4. Ako vyplýva z dát súkromnej agentúry ADP, v súkromnom sektore USA bolo v júni vytvorených 237-tisíc nových pracovných miest. Výsledok pokoril očakávania analytikov, ktorí počítali s vytvorením 218-tisíc nových miest.

5. Dvaja manažéri populárnej aplikácie Uber sa vo Francúzsku majú postaviť pred súd. Obvinení sú z klamlivých obchodných praktík, hlási FT.

6. Výrobný index PMI v Číne minul odhady. V júni dosiahol 50,2 bodu, analytici očakávalo 50,3 bodu. V Británii sa index PMI prepadol na dvojročné minimum, keď poklesol o 0,5 bodu na 51,4 bodov. Analytici pritom počítali s nárastom na 52,5 bodu.

7. Svetová banka vyzýva Čínu, aby urýchlila reformu svojho štátom ovládaného finančného sektora. Vláda sa zaviazala riešiť slabo regulované tieňové bankovníctvo, nadmerné zadlženie či nehospodárne investície.

8. Mierna väčšina Grékov chce v nedeľnom referende hlasovať NIE. Vyplýva to z prieskumu ľavicového denníka “Efimerida ton Syntakton”. 46% by v referende hlasovalo nie, 37% by podporilo program navrhovaný veriteľmi.

9. Americký index ISM na 5-mesačnom maxime. V júni index posilnil z 52,8 bodu na 53,2 bodu, čo je najviac za posledných 5 mesiacov. Ide o pozitívny signál pre americký priemysel.

10. Pozitívny vývoj zaznamenal aj index PMI v eurozóne. Index PMI inštitútu Markit vzrástol o 0,3 bodu na 52,5 bodu, čo je najvyššia úroveň od apríla minulého roka. Pozitívne prekvapilo Francúzsko, kde index posilnil o 0,2 bodu.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre