Grécka dráma: Prázdne bankomaty, zatvorené banky a referendum

Situácia v Grécku sa včera výrazne zdramatizovala. Po tom, ako ministri financií eurozóny (euroskupina) ani včera Grékom nepredĺžili záchranný program, je platobná neschopnosť Atén otázkou času.

Už 30. júna krajine exspiruje doterajší záchranný program, pričom v utorok musia Atény Medzinárodnému menovému fondu (MMF) splatiť záväzok vo výške 1,55 miliardy eur.

Jedinou dobrou správou je, že Európska centrálna banka (ECB) nezastavila kohútiky s núdzovou likviditou pre grécke banky a spolu s gréckou centrálnou bankou chce predísť finančnému kolapsu.

Od konca minulého roka boli z gréckych bánk vytiahnuté vklady vo výške desiatok miliárd eur a práve program núdzového financovania (ELA) drží tieto finančné domy stále na nohách. A odliv sa v poslednej dobe výrazne zrýchlil. Len včera bolo z gréckych bankomatov vytiahnutých viac ako pol miliardy eur. Pred bankomatmi sa začali vytvárať rady ľudí a mnohé z nich sú už dokonca prázdne (viď obrázok nižšie).

Grécka vláda už začína zvažovať zavedenie kapitálovej kontroly, ktorá by obmedzila výber prostriedkov a ich prevod na zahraničné účty. Najnovšie agentúra Reuters priniesla správu, že od pondelka budú všetky grécke banky zatvorené. Uzavretá bude aj akciová burza v Aténach.

Na pozadí toho všetkého Tsipras, grécky premiér, vyhlásil referendum, v ktorom sa má rozhodnúť, či prijať podmienky nadiktované medzinárodnými veriteľmi. Parlament už referendum schválil.

Referendum, ktoré sa má uskutočniť v nedeľu 5. júla rozhodne, či Grécko odvráti bankrot, prípadne krajina vyhlási platobnú neschopnosť a opustí eurozónu.

Situácia tak zostáva naďalej vyhrotená a Grexit (odchod Grécka z eurozóny) sa každým dňom stáva reálnejším.

Foto: Twitter

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre