Dohoda s Grékmi je blízko. Akcie na nových maximách

Veritelia ako aj Atény veria, že tento týždeň dôjde k dlhoočakávanej dohode, ktorá odvráti platobnú neschopnosť Atén. Už koncom júna musia totiž Gréci splatiť miliardový záväzok voči Medzinárodnému menovému fondu, a bez prostriedkov od veriteľov by to nebolo možné.

Pozitívne vyjadrenia európskych predstaviteľov signalizujú, že dohoda je otázkou času. Akcie okamžite zareagovali – japonský akciový index Nikkei 225 posilnil až o 1,87% na 20 809 bodov, čím sa usádza na 15-ročom maxime. Čínsky Hang Seng vzrástol o 1%, Shanghai Composite posilnil o viac ako 2%. Austrálsky ASX 200 posilnil o 1,32%.

Výraznejšie zisky si pripisjú aj akciové index v Európe.  Euro Stoxx 50 rastie o 0,89%, pričom včera index posilnil až o 4%, čo bol najväčší denný zisk za posledné tri roky. Francúzsky CAC 40 získava 0,80%.

Už zajtra večer, kedy bude zasadať euroskupina (ministri financií eurozóny) by podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej mohlo dôjsť ku konečnému verdiktu. Následne vo štvrtok a v piatok sa uskutoční pravidelný summit EÚ s 28 predstaviteľmi štátov.

Na pozadí toho všetkého sa o radosť akciových býkov postarali aj fundamenty. Obchodná klíma v eurozóne posilnila na 4-ročné maximum a priemyselné objednávky v Taliansku zaznamenali najvyšší nárast za posledné 4 roky.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre