Grékom sa kráti čas. Trhy v červenom

Grékom sa výrazne kráti čas. Francúzsky prezident vyzýva Atény, aby sa čo najskôr vrátili k rokovaciemu stolu a riešili dlhovú drámu. „Grécko by nemalo čakať“, vyhlásil dnes v Paríži Francois Hollande.

Prezident varuje, že lehoty sú v súčasnosti extrémne krátke. „Pozor, vchádzame do fázy, ktorá môže byť veľmi turbulentná, pokiaľ nedôjde k žiadnej dohode“, uviedol Hollande.

O zvýšenú nervozitu na trhoch sa postarali neúspešné rokovania počas víkendu. Euro voči doláru dnes stráca takmer pol percenta na 1,12186 dolára, v červenom sú aj akcie. Nemecký akciový index DAX 30 oslabuje o 1,50%.

„Mali by sme vypracovať núdzový plán, pretože Grécko môže upadnúť do stavu núdze“, vyhlásil dnes v Berlíne Guenther Oettinger. Situácia tak zostáva rovnaká – kým Grécko odmieta ustúpiť požiadavkám veriteľom, predstavitelia EÚ či MMF čoraz viac stupňujú svoju rétoriku.

Netreba pripomínať, že Atény musia MMF do konca júna splatiť záväzky vo výške 1,6 miliardy eur. V prípade, že sa Grécko nedohodne s veriteľmi, je dosť pravdepodobné, že túto splátku nebude schopné uhradiť.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre