5 vecí, o ktorých dnes ráno potrebujete vedieť

1. Čínska inflácia spomaľuje. V máji index spotrebiteľských cien medziročne vzrástol o 1,2%, pričom v apríli to ešte bolo 1,5%. Výsledok zaostal za odhadmi analytikov, ktorí počítali s infláciou na úrovni 1,3%.

2. Ázia v červenom. Japonský Nikkei 225 stratil 1,76%, čínsky Shanghai Composite oslabil o 0,36%, Hang Seng skĺzol o 1,20% a austrálsky ASX si odpísal pol percenta.

3. Britská veľkobanka HSBC celosvetovo prepustí až 25-tisíc zamestnancov. Je to dôsledok multi-miliardového úsporného programu, ako aj uzatvorenia pobočiek v Brazílii a v Turecku. Do konca roka 2017 by sa ročné náklady banky mali znížiť o 4,5 až 5 miliárd dolárov.

4. Grécko veriteľom údajne predložilo nové návrhy reforiem. Ako vyplýva zo zdrojov EÚ, veritelia sú teraz v procese analyzovania predložených návrhov zo strany gréckej vlády.

5. Britské maloobchodné tržby sa päť zotavujú. Po 1,3%-nom poklese v apríli sa britské maloobchodné predaje v máji zvýšili o 1,1%. Aj napriek tomu bol výsledok pre niektorých obchodníkov sklamaním.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre