10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Úradníci EÚ dnes uviedli , že posledný návrh reforiem predložený Grékmi nie je dôveryhodný. Grécki lídri predložili svojim veriteľom zoznam reforiem , ale zdá sa, že ich plán nedošiel dostatočne ďaleko. Nemenovaný úradník EÚ popísal najnovší návrh ako “vágne omieľanie skorších návrhov”.

2. Čínska ekonomika vykázala ďalšie známky spomalenia. Podľa čínskeho Národného štatistického úradu, spotrebiteľské ceny v máji vzrástli medziročne o 1,2%, čo zaostáva za rastom 1,3%, ktorý bol očakávaný analytikmi.

3. Britská veľkobanka HSBC celosvetovo prepustí až 25-tisíc zamestnancov. Je to dôsledok multi-miliardového úsporného programu, ako aj uzatvorenia pobočiek v Brazílii a v Turecku. Do konca roka 2017 by sa ročné náklady banky mali znížiť o 4,5 až 5 miliárd dolárov. “Sme si vedomí, že svet sa zmenil a my sa musíme zmeniť s ním,” povedal riaditeľ banky Gulliver.

4. Fiat Chrysler sa chce stále spojiť s GM. CEO spoločnosti Fiat Chrysler Sergio Marchionne už kontaktoval hedžové fondy v snahe dokončiť túto fúziu s General Motors. Automobilka GM ale dala opäť najavo, že nevidí dôvod na fúziu s touto spoločnosťou.

5. Spoločnosť Walter Energy môže čoskoro podať návrh na konkurz. Je možné, že tento výrobca uhlia podá návrh na konkurz už tento mesiac, pričom v súčasnosti sa vedú rokovania týkajúce sa reštruktualizácie dlhu. Celkový dlh spoločnosti dosahuje 3,02 miliardy dolárov.

6. V najväčšej nemeckej banke Deutsche Bank sa dnes uskutočnila razia. Prokurátori z nemeckého mesta Wiesbaden vykonali raziu vo Frankfurte priamo v kanceláriách banky, kde preverovali hlavne transakcie s cennými papiermi. Hľadali sa dôkazy  pre vyšetrovanie zamerané proti  klientom banky. Podľa agentúry Reuters, “zamestnanci Deutsche Bank neboli obvinení zo žiadne prečinu.”

7. Nálada v segmente malých podnikov USA sa zlepšila. Prieskum optimizmu NFIB Small Business sa vyšplhal  na 1,4 bodov  a to až na 98,3 bodov, k zlepšeniu došlo pri šiestich z 10 sledovaných komponentov.

8. Akciové trhy po celom svete dnes prevažne strácajú – Japonský Nikkei (-1,8%), nemecký DAX (-0,58%), americký S&P 500 oslabuje na 2,074 bodov.

9. Ropa dnes v zelenom. Jeden barel (159 litrov) ropy Brent vzrástol na 63,64 dolárov, čo je o 95 centov viac ako v predchádzajúci deň. Cena za barel americkej West Texas Intermediate (WTI) vzrástla o 71 centov na 58,85 dolárov.

10. Tisíce zamestnancov spoločnosti Siemens (Siemens AG) dnes protestovali proti prepúšťaniu zamestnancov. Na mnohých miestach v Nemecku si ľudia na spoločnosti ventilovali svoj ​​hnev, a to prostredníctvom demonštrácií a zhromaždení, kde zbierali podpisy proti plánovaným škrtom.

xtb
Komentáre