5 vecí, o ktorých dnes ráno potrebujete vedieť

1. Indická centrálna banka znížila hlavnú refinančnú sadzbu z predošlých 7,50% na 7,25%. Je to už tretie zníženie sadzieb v tomto roku, keďže Reserve Bank of India (RBI) už znižovala sadzby v januári a v marci.

2. Japonský jen voči doláru oslabil až na úroveň 125 jenov/dolár, čo je pre japonskú menu najslabšia hodnota od roku 2002. Americká mena ťaží z očakávaní, že v USA tento rok dôjde k prvému zvyšovaniu sadzieb od roku 2006.

3. Japonské akcie neudržali zisky zo začiatku obchodovania a akciový index Nikkei 225 oslabil mierne o 0,13%. Čínsky Shanghai Composite posilnil až o 1,57%, Hang Seng stratil 0,48%.

4. Britská veľkobanka HSBC údajne plánuje znížiť až 20-tisíc pracovných miest. Ako informoval Sky News s odvolaním sa na anonymný zdroj, banka môže celosvetovo prepustiť 10-20 tisíc zamestnancov. Britská banka sa k týmto správam odmietla vyjadriť.

5. Z makroekonomických dát sa dnes čaká na vývoj spotrebiteľských cien (harmonizovaný index spotrebiteľských cien) a cien výrobcov (PPI) v eurozóne. V USA budú o 16:00 publikované aprílové objednávky tovarov dlhodobej spotreby.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre