16 maličkostí, ktoré úspešní ľudia robia každý deň

Čo  vás napadne, keď začujete mená ako Richard Branson, Anthony Robbins alebo Jeff Bezos? Mňa jednoznačne napadne úspech, bezpochyby, každého jedného toto slovo vystihuje.

Je veľa dohadov, za aký čas a ako sa vlastne úspešní ľudia stávajú úspešnými. Celé “tajomstvo” spočíva v tom, čo títo ľudia robia každý deň. Každodenné činnosti, rozhodnutia, myslenie, to všetko ich postupne formuje a robí úspešnými.

1. Sú produktívni, nie zaneprázdnení

Tim Ferris, autor bestselleru 4-hodinový pracovný týždeň, hovorí: Zastavte sa a uvedomte si to: Byť zaneprázdnený je často forma duševnej lenivosti – lenivého myslenia a nevyberavej akcie.

Úspešní ľudia sa snažia zvyšovať svoju produktivitu a robiť veci efektívne. Uvedomujú si rozdiel medzi “byť produktívny” a “byť zaneprázdnený”.

2. Vstávajú skoro ráno

Sergio Marchionne, bývalý riaditeľ spoločnosti Fiat Chrysler, každý deň vstáva o 3:30. Tim Cook, generálny riaditeľ spoločnosti Apple Inc., začína svoj deň posielaním e-mailov o 4:30 ráno. Jeffrey Immelt, generálny riaditeľ spoločnosti General Electric, sa ráno prebúdza o 5:30, aby si mohol dopriať jeho každodenné cvičenie.

3. Snažia sa vykonávať malé veci postupne a neustále ich zlepšujú

Treba uznať, že slon sa naraz zjesť nedá. Musíte ho jesť postupne, po kúskoch. Ako Henry Ford kedysi dávno povedal: „Nič nie je obzvlášť ťažké, ak si to rozdelíme na malé kúsky.“

4. Meditujú

Miliardárka Oprah Winfrey hovorí, že meditácia jej priniesla viacero pozitívnych účinkov – lepší spánok, lepšie vzťahy s manželom, s deťmi i so spolupracovníkmi.

Niektorým ľuďom, ktorí kedysi trpeli migrénami, dokonca prestala pretrvávať. Meditáciou dosiahnete vyššiu produktivitu a tvorivosť, preto ju úspešní ľudia vyhľadávajú. Dôkazom je i zakladateľ vydavateľstva Def Jam, Russell Simmons, ktorému transcendentálne meditácie zmenili život.

5. Udržujú sa v dobrej kondícií

Pravidelné cvičenie neznamená len udržať telo fyzicky zdravé, ale taktiež napomáha udržať váš duševný stav vo forme. Aj známy manažér Frits van Paasschen vstáva ráno o 6:00 a prebehne až 10 míľ za deň.

Bývalý prezident Barack Obama je známy tým, že každý deň zabehne aspoň 3 míle, prípadne si dopraje 45-minútový tréning.

6. Majú vyrovnaný život

Na dosiahnutie nádherných a vysnívaných vecí v živote ako i na dosiahnutie osobných cieľov, musíte udržovať rovnováhu, a to medzi prácou/kariérou a rodinou.

Úspešní ľudia sa snažia byť najlepšími vo svojom obore, no taktiež trávia čas so svojou rodinou a blízkymi.

7. Sú pozitívne naladení

Shawn Achor vo svojej knihe s názvom “Výhoda spokojnosti (Happiness Advantage)” vysvetľuje, ako nedávna vedecká štúdia preukázala, že lekári, ktorí sú v dobrej nálade pred stanovením diagnózy, majú omnoho lepšie intelektuálne schopnosti v porovnaní s lekármi, ktorí sú v stave neutrálnom, prípadne až v negatívnom stave.

Z toho dôvodu sú schopní vykonávať presnejšie diagnózy o takmer 20% rýchlejšie. Úspešní ľudia sú vždy optimisticky naladení.

8. Zapisujú si svoje pokroky

Eminem, Oprah Winfrey ale aj známa spisovateľka J.K. Rowling si vedú svoj denník.  Snažia sa sledovať svoj pokrok prostredníctvom tohto denníka, v ktorom sa zameriavajú hlavne na dosahovanie svojich cieľov.

Zo svojich zápiskov sa následne vedia odraziť a snažia sa zlepšovať, čím sa učia z vlastných chýb. Chcú dokázať veľké veci a niekedy im tento denník pomáha nájsť cestu, ktorú potrebujú.

9. Tvoria si svoj úspech

Úspešní ľudia chápu, že sú zodpovední za ich úspech, a že šťastie nie je niečo, čo sa stane len tak, zázrakom.

Vedia, že úspech si musia vybojovať vlastnými silami a zásluhami. Napoleon Hill hovoril: „Vy ste pánom svojho osudu. Môžete ho ovplyvniť priamo a tak isto i ovládať svoje okolie.“

Ste tvorcom svojho vlastného života a len vy sami rozhodujte, akým smerom sa vydáte. Vytvorte si teda taký život, aký si prajete žiť.

10. Obklopujú sa úspešnými ľuďmi

Podľa Jima Rohna, vy sami ste priemerom vašich piatich najbližších priateľov. Úspešní ľudia to vedia, a to je dôvod, prečo im robia spoločnosť iní úspešní podnikatelia či mentori.

Pokiaľ budete mať v okolí viac negatívne naladených ľudí, verte mi, časom túto negatívnu energiu prenesú i na vás. Viete akým človekom chcete v skutočnosti byť? Nikto vám nevyberá priateľov, získavate si ich výhradne vy sami.

11. Úspešní inšpirujú ostatných, aby boli rovnako úspešní

Úspešní veria, že čím viac úspešných ľudí je na svete, tým bude svet lepší, preto dobrovoľne pomáhajú ostatným.

Veľa ľudí sa domnieva, že sú chamtiví, ale chamtivosť nie je pre nich motiváciou. Poháňa ich túžba zdieľať s ostatnými to, čo majú a vedia. Takže venujú svoj čas, zručnosti, bohatstvo a vedomosti ostatným, čo im pomáha držať sa pri zemi.

12. Majú konzistentný rozvrh

Rameet Chawla, zakladateľ Fueled verí, že konzistentný rozvrh nám pomáha s prioritami a dokážeme sa tak zamerať na to, čo je dôležité. S konzistentným rozvrhom budete lepšie manažovať svoj čas na dosiahnutie svojho úspechu.

13. Tvoria si podrobný plán

Večer pred opustením úradu, Kenneth Chenault, bývalý riaditeľ spoločnosti American Express, si zapisuje tri najlepšie veci, ktoré chce dosiahnuť ďalší deň. Každý nový deň začína s týmto zoznamom a plní tieto plány.

14. Nikdy nič neodkladajte, ani sa nevyhovárajte

Mark Twain raz povedal: „Najprv ráno zjedzte živú žabu, aby sa vám po zvyšok dňa nič horšie nestalo.“ Úspešní ľudia vykonávajú náročné úlohy ako prvé.

15. Nikdy sa neprestávajú učiť

Premýšľali ste niekedy o tom, ako sa v priebehu rokov zmenila a vyvinula technológia? Verím, že vaše vedomosti o určitom odvetví môžu byť dnes, v danej minúte kompletné, ale čo zajtra? Môže sa zjaviť niekto iný, kto objaví nový spôsob, ako to urobiť,  a dokonca aj lepší spôsob, ako to urobiť, alebo môže vymyslieť niečo, čo nikto iný predtým nenavrhol, ani nevedel.

Aby ste si udržali úspech v určitej oblasti, budete musieť neustále skúmať, študovať, učiť sa a experimentovať. Úspešní ľudia bažia po učení a získavaní poznatkov.

16. Sústreďujú sa na celý tím, nie na jednotlivcov

Úspešní ľudia si uvedomujú, že sa musia obklopovať chytrými ľuďmi, ktorí ich budú dopĺňať. Bývalý slávny basketbalový hráč a tréner Phil Jackson povedal: „Sila tímu spočíva v súhre každého jedného člena. Sila každého člena je tím.“

Expert na líderstvo Ken Blanchard hovorí: „Nikto z nás nie je tak šikovný, ako my všetci dohromady.“

Zdieľať
Komentáre