Americká ekonomika poklesla o 0,7%. Investorov straší najmä tento graf

Ako vyplýva z vládnych údajov, hrubý domáci produkt medziročne poklesol o 0,7%, pričom v predošlom odhade sa počítalo s rastom o 0,2%. Analytici však počítali s poklesom až o 0,8%. Medzikvartálne došlo k poklesu o 0,1%, čo bolo v súlade s očakávaniami.

Pod slabosť amerického hospodárstva sa podpísala extrémne chladná zima ako aj niekoľko prístavných štrajkov. O niečo viac ako sa očakávalo oslabil vývoz či spotreba domácností.

Z dát tiež vypláva, že firemné zisky poklesli až o hrozivých 8,7% (viď graf nižšie), čo je druhý kvartálny pokles za sebou. Nižšie zisky korporácií sú odrazom silného amerického dolára ako aj nízkych cien ropy.

Obchodníci neočakávajú, že tieto údaje budú mať nejaký vplyv na menovú politiku Fedu. Šéfka centrálnej banky Janet Yellenová totiž nedávno poznamenala, že na slabosť v prvom kvartáli sa pozerajú skôr ako na prechodnú než na trend. Ak by však sklamal vývoj ekonomiky za druhý kvartál, centrálna banka by už iste spozornela a mohla by odsunúť plánované zvyšovanie sadzieb.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre