Je rast cien ropy minulosťou?

Vzostup ropy dosiahol pravdepodobne svojich maxím, aspoň v tejto fáze. Posilňovanie bolo ťahané veľkolepým nárastom investičného dopytu, prostredníctvom nástrojov ETF a futures. Zatiaľ čo produkcia a zásoby ropy v USA by mali v nasledujúcich mesiacoch klesať, pokračujuci rast produkcie kľúčových členov OPEC ako je Saudská Arábia a Irak naznačuje, že globálna nadponuka bude klesať len veľmi pomaly.

V krátkodobom horizonte (v najbližších 3-6 mesiacoch) vidím zvýšené riziko 10 dolárovej korekcie, pretože fundamenty prestanú podporovať rast ceny. Americkí producenti bridlicovej ropy, ktorí nedávno, keď bolo odvetvie prezásobené, zaznamenali kolaps, sa dnes pripravujú na obnovu produkcie, keď sa cena ropy WTI dostane na 65 dolárov (v súčasnosti je na úrovni 59 dolárov).

V dlhodobom horizonte záleží veľa na úrovni ekonomického rastu a dopytu. Prudké výpredaje ropy od augusta minulého roka spôsobili zvýšenie dopytu v USA, no v mnohých rozvojových krajinách nevíme doteraz žiaden významný nárast. Rafinérie za posledné mesiace dosiahli sľubné marže, pretože sa udržiaval vysoký dopyt po rope, a to nie len v USA. Ak sa však dopyt po rope nepodarí navýšiť, jedinou cestou čierneho zlata bude presun z jednej nádrže (surová ropa) do inej (benzín).

Ku koncu roka by sa mala ropa WTI vrátiť späť na 65 USD, čo dá americkému bridlicovému priemyslu možnosť znížiť náklady. Akékoľvek oživenie nad touto úrovňou bude len krátkodobé pokiaľ sa blidlicová ťažba obnoví, kým sa neobjaví nejaká zásadná geopolitická udalosť.

Zlato si udržiava pásmo

Rozsah posilnenia zlata má stále svoje hranice. Nedávny pokus prelomiť hranicu 1225-1235 bol opäť neúspešný. Súčasné posilnenie akcií, dlhopisov a dolára nevyvolalo žiadne predajné aktivity, čo môže predznamenávať zásadnú silu zlata. Hedžové fondy a správcovia vkladov si nevšimli posledné posilňovanie a od minulého utorka držia futures net-long pozíciu v blízkosti najnižšej úrovne za ostatných 16 mesiacov. Táto úroveň prilákala zopár záujemcov o nákup, ale stále nie dosť na to, aby sa prelomila úroveň odporu.

Zdá sa, že trh pomaly mení svoje správanie od deflácie k potenciálu rozvíjajúcej sa inflácie. V kombináci s rekordne nízkmi výnosmi kľúčových dlhopisov to poskytuje zlatu značnú podporu. V krátkodobom horizonte však neistota spojená s nejasným termínom zvyšovania úrokových sadzieb v USA by mala držať investičný apetít stlmený a mala by zaistiť, že zlato sa bude obchodovať na úrovni 1200 ešte nejaký čas, pokial ku koncu roku nezačne rásť.

Autor: Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre