5 vecí, o ktorých dnes ráno potrebujete vedieť

1. Čína znižuje sadzby. Tamojšia centrálna banka rozhodla o znížení kľúčovej refinančnej sadzby z predošlých 5,35% na 5,1%. Ako vo svojom vyhlásení uvádza centrálna banka, čínska ekonomika stále čelí pomerne vysokému tlaku.

2. Väčšina ázijských búrz dnes uzavrela v zelenom, keď reagovali na zníženie sadzieb v Číne. Čínsky akciový index Shanghai Composite získal až 2,5%, Hang Seng vzrástol o 0,6%, japonský Nikkei 225 získal 1,3%.

3. Akcie japonského výrobcu elektroniky Sharp dnes stratili až 26%. Dôvodom sú správy, že spoločnosť plánuje drastickú reštrukturalizáciu svojich financií. Súčasťou je aj výmena dlhu vo výške 1,7 bil. jenov za akcie.

4. V Európe sa investori aj naďalej upriamujú na rokovania medzi Gréckom a veriteľmi. Je nepravdepodobné, že Euroskupina na svojom dnešnom zasadnutí dosiahne dohodu potrebnú na uvoľnenie ďalších finančných prostriedkov pre Atény. EUR/USD oslabuje o 0,22% na 1,1177 dolára.

5. Čínsky trh so smartfónmi, ktorý je najväčším na svete, spomaľuje. Ako vyplýva zo správy IDC, medziročne tu predaje smartfónov v prvom kvartáli poklesli o 4%. Medzikvartálne došlo k oslabeniu o 8%.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre