Americký dolár je pripravený na boj

Dolár by sa mohol za svoje výkony v posledných dvoch týždňoch cítiť trochu previnilo, no teraz to už vyzerá na to, že by sa z rozčarovania po marcových výsledkoch nepoľnohospodárskych pracovných miest v USA mohol dostať a že je pripravený na ďalšie posilňovanie.

“Minulý piatok sme konečne videli malý návrat sily dolára voči euru, čo bolo najväčšie posilnenie za poslednú dobu”, hovorí hlavný menový stratég Saxo Bank John J. Hardy. “Budeme musieť vidieť zo strany USA tento týždeň nejaké silné dáta keď chceme, aby sa sila dolára skutočne preukázala.”

Dolároví býci budú teda v piatok dúfať, že výsledky v tvorbe nepoľnohospodárskych pracovných miest potvrdia dlhodobý trend a ukážu, že marcové sklamanie bolo len krátkodobým výkyvom.

Pár EURUSD si už užíval apríl, no čaká nás teraz návrat sily dolára? Zdroj: Saxo Bank

Opäť Grécko

Vyzerá to, že grécky debakel aspoň nateraz nie je aktuálny. No ak sú nemecké štátne dlhopisy vašou doménou, mali by ste byť v strehu, pretože skĺzli zo svojich maxím 160 na 156,50.

“Výpredaj nemeckých dlhopisov pokračuje na pozadí pozitívnych správ vychádzajúcich z rokovaní, ktoré môžu na dnešnom rokovaní ECB dospieť už i k nejakej rezolúcii,” hovorí Simon Fasdal, hlavný dlhopisový stratég Saxo Bank.

Výnosom gréckych cenných papierov to pomohlo vrátiť sa naspäť pod 20 percent z takmer 30tich percent spred dvoch týždňov.

“Stresu je stále priveľa, no situácia je oveľa pokojnejšia, než tomu bolo v posledných pár týždňoch,” hovorí S. Fasdal. “Môžeme vidieť, že dobrá nálada sa postupne presúva i na periférne trhy, ktoré by mohli vďaka tomu rásť.”

Analytik je ale zmetený z toho, že pokles rizika zatiaľ neznamenal nárast na tamojších akciových trhoch. „Prečo sa orientovanie investorov podľa rizika zatiaľ neprejavilo na akciách? Pozitívny impulz im pravdepodobne zobralo silnejšie euro,“ myslí si.

Grécka výnosová krivka vyzerá teraz oveľa lepšie ako pred týždňom či dvoma. Zdroj: Saxo Bank

Pohľad z helikoptéry

“Globálne akcie sú prvý krát od roku 1996 nad historickými priemermi,” hovorí Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank. “Znamená to, že akcie sa sťahujú do nového teritória a bude zaujímavé sledovať ich ďalší vývoj,” dodáva.

Garnryho prehľad na akciových trhoch potvrdzuje jeho dlhodobú vieru, že globálne akcie sú tým správnym aktívom, ktoré treba vlastniť. “Výnosy z dividend sú stále vyššie ako dve percentá, čo je priaznivé  v porovnaní s výnosmi krajín G10, alebo G7, ktoré sú pod jedným percentom”.

Nakopnutie

Pre spoločnosť Adidas nastali po zavedení ruských sankcií, kvôli jej silnej zainteresovanosti na tomto trhu, ťažké časy. Pri pohľade o pár mesiacov dopredu a po pondelkových kvartálnych výsledkoch vyzerá situácia oveľa priaznivejšie.

“S posilnením o dve percentá ešte pred otvorením trhov, to vyzerá tak, že spoločnosť je na tom i po zasiahnutí volatilitou z Ruska, pomerne dobre” hovorí P. Garnry.

Autor: Martin O’Rourke, šéfredaktor portálu TradingFloor.com

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre