10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Janet Yellenová, šéfka americkej centrálnej banky Fed dnes na konferencii MMF uviedla, že súčasné úrovne kapitálového trhu predstavujú potenciálne nebezpečenstvo. Ako dodala, Fed situáciu na akciovom trhu starostlivo sleduje.

2. Aj napriek nárastu zisku dnes akcie druhej najväčšej francúzskej banky Societe Generale strácajú takmer 5%. Aj keď zisk banky v prvom kvartáli posilnil na 868 miliónov, môžu za to najmä dobré výsledky v obchodovaní s akciami, čo podľa obchodníkov nie je príliš udržateľné.

3. Ropné zásoby v USA zaznamenali prvý pokles za posledných 17 týždňov. Rezervy poklesli o 3,9 mil. barelov na 487 mil. barelov.

4. Maloobchodné tržby v eurozóne poklesli o niečo silnejšie než sa očakávalo. V marci tržby oslabili o 0,8%, pričom analytici počítali s poklesom o 0,7%. Dobrou správou je, že februárový pokles 0,2% bol revidovaný na rast o 0,1%.

5. Puma, tretí najväčší výrobca športových potrieb sveta, narazil na silný dolár. Za prvé tri mesiace spoločnosť vyhlásila prekvapivý pokles zisku a vyhliadky na celý rok boli upravené smerom nadol. Akcie strácajú viac ako 8%.

6. Britský index nákupných manažérov (PMI) pre sektor služieb prekonal očakávania analytikov, keď v apríli vzrástol z 58,9 na 59,5 bodu. Ekonómovia naopak počítali s oslabením indexu na 58,6 bodu.

7. Aktivita v čínskom sektore služieb v apríli posilnila, keď index nákupných manažérov HSBC vzrástol z predošlých 52,3 bodu na 52,9 bodu, čo je najvyššia úroveň v tomto roku.

8. Šéf komisie EÚ Jean-Claude Juncker a grécky premiér Alexis Tsipras dnes hovorili o dôchodkovej reforme a reforme na gréckom trhu práce. Práve dôchodková reforma je hlavným úskalím, ktoré bráni k završeniu komplexnej dohody medzi veriteľmi a Aténami.

9. V USA sa dnes čakalo na čísla súkromnej spoločnosti ADP. Podľa ADP bolo v apríli v súkromnom sektore USA vytvorených 169-tisíc pracovných miest, pričom trh počítal s pridaním 200-tisíc miest. Správa indikuje, že piatkové oficiálne údaje z trhu práce zrejme nenaplnia očakávania.

10. Slabé dáta z USA dnes dostali americký dolár pod tlak. Menový pár EUR/USD získava 1,35% na 1,1337 dolára.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre