Rozhodli ste sa vstúpiť na trhy? Ako si vybrať toho správneho partnera?

Pri výbere partnera vstupu na finančný trh treba zohľadňovať šírku jeho ponuky, bezpečnosť a komunikačný jazyk, hovorí generálny riaditeľ Saxo Bank pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko Petr Drahotský.

V predchádzajúcich článkoch sme sa rozprávali o obchodovaní na finančných trhoch ako takom. Ak už človek urobil rozhodnutie, že chce začať investovať, vybral si aktíva a nástroje, ktoré chce sledovať, zostáva pred ním ešte jedno podstatné rozhodnutie – výber sprostredkovateľa, pomocou ktorého sa na trhy dostane. Aké kritériá by mal pri tomto kroku zohľadňovať? Podľa čoho si  partnera vyberať?

Primárne by mal investor sledovať, akú širokú má poskytovateľ ponuku investičných nástrojov.  Je to podobné, ako keď chcete urobiť nákup do domácnosti. Je jednoduchšie ísť do jedného supermarketu, kde môžete urobiť veľký nákup, ako keď budete obiehať mäsiara, pekára a drogériu jednotlivo. Šetríte čas, máte na výber širšiu ponuku a dostane pravdepodobne i nižšiu cenu. Je preto dôležité dostať všetko na jednom mieste.

Dokážu takéto požiadavky splniť banky?

Práve ponuka bánk je obmedzená. Banky na Slovensku a aj v Česku sú vo veľkej väčšine súčasťou bankových skupín. Tým je práve ich ponuka špecifikovaná. Cieľom je totiž primárne predávať produkty vlastnej skupiny. Vyvstáva z toho zásadná otázka: je ich rada nezávislá? Alebo inými slovami je to, čo mi banka ponúka to najlepšie, čo môžem dostať?

Vezmite si čisto hypoteticky príklad: zamestnanec bankovej inštitúcie vám predá nástroj, ktorý je emitovaný danou skupinou. Ak sa začne v tom nástroji niečo negatívne diať, bude zamestnanec, alebo celá inštitúcia, motivovaný, aby klienta na riziko upozornili?

Tvrdíte teda, že banka je v obchode zaujatá a sleduje svoje vlastné záujmy?

Je banka natoľko objektívna, aby poradila klientovi zbaviť sa produktu, aj keď to poškodí ju ale jej skupinu? Myslím, že nie. Podľa mňa by sme tu mohli hovoriť o silnej tendenčnosti.

Ako je to s obchodníkmi medzi ktorých patrí i Saxo Bank?

Aj tu je dôležitá šírka ponúkaného portfólia. Ak obchodník nemá dostatočne obsiahnuté investičné portfólio, musí mať klient účet u viacerých obchodníkov. Znamená to nutnosť zoznamovať sa viacerými platformami, prihlasovať sa do viacerých systémov súčasne. Je to veľmi nepohodlné. Saxo bank vie sprostredkovať prístup až k 42 tisíc investičným inštrumentom. Pravdepodobnosť toho, že by klient nebol schopný nájsť pre neho zaujímavú tému je veľmi malá.

Konkurenčnou výhodou Saxo Bank je teda v tomto smere naša veľkosť. Väčšina našich konkurentov ponúka len obmedzený výber. Napríklad forex, CFD alebo akcie. Tým, že Saxo má multiproduktový  prístup, klient dostáva prístup rádovo širšiemu spektru inštrumentov.

No číslo 42 tisíc vyzerá na prvý pohľad závratne. Nie je to príliš neprehľadné?

Môže sa to na prvý pohľad zdať ako množstvo, ktoré sa nedá zvládnuť. Začínajúcemu investorovi je možno zbytočné uvažovať o CFD, opciách a futures, pretože mu to nič nehovorí, ale berme to tak, že si hľadá partnera na dlhú dobu. Je tu pravdepodobnosť, že čím ho to bude viac vťahovať, tým sa bude jeho obzor a investičné záujmy rozširovať.

Medzi nástrojmi sa dá okrem toho vyhľadávať, takže keď si zadáte aktívum, ktoré vás zaujíma, napríklad ropu, zúži sa vám výber na pár položiek. Je to niečo, ako keď si hľadáte dovolenkové ubytovanie. Môžete sa spoľahnúť na ponuku cestovky, ktorá obsahuje päť hotelov v danej lokalite, alebo si vyberáte na portáli typu booking.com, kde je obsiahnutý celý trh a to aj s popismi a referenciami. S našim svetom je to veľmi podobné.

Aké sú ďalšie parametre, podľa ktorých by sa mal klient rozhodovať pri výbere partnera?

Ďalším je dôveryhodnosť. Ak sa už rozhodujete medzi obchodníkmi s cennými papiermi,  argumentom určite je licencia a dozor regulátora – centrálnej banky. Hovoríme o životných úsporách klientov, bezpečnosť teda hrá podstatnú úlohu.

Zhrniem to nasledovne, parametrami výberu by mali byť: šírka ponuky, nezávislý dohľad a dodám ešte ďalší – komunikačný jazyk. Pre množstvo ľudí v našich podmienkach je totiž jazyková bariéra kľúčová. Obchodník by mal preto komunikovať jazykom, pri ktorom si klient môže byť istý, že dokonale všetkému porozumel.

Po taktom výbere sa dostanete k množine poskytovateľov služieb, ktorá nie je v našich končinách nejako veľmi široká. Odporúčam potom záujemcom otvoriť si u vybraných poskytovateľov demo účty a skúšať si užívateľské rozhrania, ich prehľadnosť a komfort.

Poskytuje Saxo Bank klientom poradenstvo?

Investičné poradenstvo ako také neposkytujeme. Saxo Bank dáva k dispozícii nástroj podobný samoobsluhe, takže každý si z neho môže vybrať podľa vlastného vkusu. Naše služby sú tak nezávislé a objektívne.

Keď sme hovorili o bankách, niektoré z nich majú napríklad v tejto súvislosti interné zásady, podľa ktorých nemôžu zamestnanci investovať do ponúkaných produktov. Ak totiž poskytujú investičné poradenstvo a sami si ten produkt kúpia, tak každý v takej situácií má tendenciu sám sebe klamať. Keď aktívum vlastní, tak ho klientom pretláča, keď ho z nejakého dôvodu sklamalo a zbavil sa ho, tak naopak bude obchod haniť. V tej chvíli sa takýto poradca alebo obchodník správa ako lekár, ktorý má operovať príbuzného.

V Saxo Bank je to ale inak. Firma výrazne odporúča zamestnancom, aby obchodovali na jej platforme s cieľom získať čo najviac skúseností. Nikto tu totiž nedáva rady čo kúpiť a čo predať. Nehrozí riziko, že by zamestnanec na klienta preniesol nejakú náladu. Nedávame nikomu žiadnu podprahovú informáciu a nemáme dôvod zakrývať informácie.

Saxo bank sa snaží klientom dať maximum úvodných informácií tak, aby ich investičné rozhodnutia boli čo najlepšie. A potom prináša klientom fakty o trhu a makroekonomické údaje.

Viem si ale predstaviť, že začínajúci klienti sa môžu cítiť pri obchodovaní stratení. Jednak je to samotný trh a potom i nástroj, cez ktorý komunikujú. Čo s tým?

Na lokálnych trhoch máme partnerov, ktorí v tom dokážu klientom pomôcť. Ak sa teda zákazník zo začiatku cíti neisto, môže vstupovať na trh prostredníctvom nášho takzvaného – whitelabel, partnera.

Uznávam, že len málo ľudí sa naučí plávať samo od seba, preto je určite dobré mať trénera, tak aby človek nezískal z prvotných neúspechov doživotnú traumu. Okrem toho je významnou pomôckou demo účet, prostredníctvom ktorého si klient môže skúšať investovať nanečisto.

Následne je len otázkou času, kedy sa zákazníci viac osmelia, získajú sebadôveru a sprostredkovateľa, ktorý ich začína postupne zdržiavať, potom väčšinou vypnú.

Ako vyzerá typický klient Saxo bank?

Záleží od regiónu. Keď vezmem Čechy, Slovensko a Maďarsko, tak väčšina klientov sa profiluje už z radov skúsených investorov. Majú už za sebou nejakú investičnú skúsenosť a vedia čo chcú. Hľadajú potom najlacnejšiu a najdôveryhodnejšiu cestu, ako sa dostať k trhu. Znamená to, že očakávajú vysokú likviditu, kvalitu pri spracovaní obchodu, minimálne zdržanie a pokiaľ možno rozumnú cenu.

Musím povedať, že nie sme vždy najlacnejší. Som si toho vedomý. Všetky začínajúce subjekty sa totiž snažia cenu podliezť. No aj vývoj posledných dní ukazuje, že úspora na nejakom nákupe je potom vykúpená otrasmi celého portfólia. Ak má byť vysporiadanie obchodu, s cieľom eliminovať ľudský faktor, v maximálne miere automatizované, znamená to investície do informačného systému. Pre to nemôžeme byť najlacnejší.

Vezmite si ale do úvahy, že väčšina obchodov má pohyb rádovo v desatinách percent, tak veľmi záleží na tom, či je obchod vysporiadaný hneď, o tri minúty, alebo o 20 minút. Je totiž oveľa dôležitejšie môcť predať alebo kúpiť, kedykoľvek sa rozhodnete a nemusieť čakať na spracovanie, ako ušetriť pár centov na poplatkoch.

O Saxo Bank

Saxo Bank je popredný špecialista v oblasti multi-assetonline obchodovania a investícií. Ponúka súkromným investorom  aj inštitucionálnym klientom ucelený balík nástrojov pre obchodovanie a investičné stratégie. Jeho komunitný finančný portál TradingFloor.com je prvou multi-asset sociálnou obchodnou platformou. Ako európska regulovaná banka s úplnou licenciou, a pod dohľadom dánskej FSA, umožňuje klientom obchodovať FX, CFDs, ETF, akciami, futures, opciami a ďalšími derivátmi prostredníctvom platformy SaxoTrader, ktorá je dostupná na PC, tabletoch, alebo smartfónoch prostredníctvom jedného účtu a je dostupná vo viac než 20 jazykových verziách. Platformu môže využívať viac ako 100 hlavných finančných inštitúcií na svete formou white-label riešení. Saxo Bank tiež ponúka profesionálne portfólio a správu financií ale aj tradičné bankové služby pomocou Saxo Privatbank. Saxo Bank bola založená v roku 1992, sídli v Kodaniv Dánsku a má 26 pobočiek  v Európe, Ázii, na Blízkom východe, v Latinskej Amerike, v Afrike a v Austrálii.

http://www.saxobank.sk
Advertisement

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre