10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Medzinárodná sieť kaviarní Starbucks prekonala odhady analytikov. Jej tržby v prvom kvartáli vzrástli o 17,8% na 4,56 mld. dolárov, čo prekonal odhad na úrovni 4,53 mld. dolárov. Akcie Starbucks (SBUX) získavajú takmer 5%.

2. Internetový obor Google zvyšuje zisk. Zisk americkej spoločnosti v prvom kvartáli vzrástol o 4% na 3,59 mld. dolárov alebo 5,20 USD/akciu. Príjmy vzrástli o 12% na17,26 miliardy dolárov. Analytici počítali s tržbami na úrovni 17,5 miliardy dolárov. Akcie Google vzrástli o viac ako 3%.

3. Čísla za prvý kvartál zverejnil aj softvérový gigant Microsoft. Čistý zisk spoločnosti medziročne oslabil o 12% na 4,99 mld. dolárov, avšak analytici počítali s ešte prudším poklesom. Obrat Microsoftu rástol o 6% na 21,73 mld. dolárov. Akcie Microsoftu (MSFT) dnes rastú o viac ako 9%.

4. Nemecká podnikateľská dôvera na 10-mesačnom maxime. Ostro sledovaný indikátor IFO v apríli vzrástol na 108,6 bodov, čo je šiesty nárast v rade. Analytici počítali s nárastom na 108,4 bodu.

5. Americké objednávky na tovar dlhodobej spotreby rástli v marci rýchlejšie než sa očakávalo. Objednávky sa zvýšili o 4%, pričom trh počítal s nárastom iba o 0,6%. Vo februári objednávky poklesli o 1,4%.

6. Po silných dátach z USA sa cena zlata dostala pod tlak. Žltý kov stráca 1,5% na 1176 dolárov za trójsku uncu. Naopak, americké akcie sa dnes opäť zelenajú – technologický index Nasdaq Composite dosahuje 15-ročné maximum.

7. Spoločnosť Apple spustila predaj hodiniek Apple Watch. Dlhoočakávaný produkt je možné objednať si zatiaľ online. Najlacnejšia verzia stojí 399 EUR.

8. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vo štvrtok v noci po stretnutí s gréckym premiérom Tsiprasom vyjadrila, že spraví všetko pre to, aby sa zabránilo bankrotu Grécka. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble dnes opäť vyzval na rýchly pokrok v technických rokovaniach s Gréckom.

9. Mario Draghi, šéf ECB dnes na tlačovej konferencii v Rige uviedol, že ak grécke banky budú solventné a budú disponovať dostatočnými zárukami, budú mať naďalej zabezpečený prístup k núdzovej úverovej linke ELA.

10. Britský bankový obor HSBC údajne zvažuje odchod z Londýna. Sídlo bankového obra by malo byť presunuté do Hongkongu. Dôvodom sú vysoké odvody a dane, ktoré banku minulý rok vyšli na 1 miliardu dolárov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre