Grécka nákaza sa zatiaľ nešíri. Dokedy?

Grécky dlhopisový trh dospel do ďalšieho štádia. Na trhu vidíme nové tlaky.

Blíži sa totiž termín 24. apríla, čo je dátum, kedy by mala euroskupina a Grécko dospieť k novej dohode.

To by malo odblokovať pre krajinu ďalší balík pomoci.

Výnosy 3-ročných gréckych dlhopisov

Čo však dnes pozorujeme na trhu, je, že výnos na trojročných vládnych dlhopisoch sa obchoduje nad 25 percentami a desať ročné dlhopisy sa obchodujú nad 12 percentami. Už dnes teda môžeme na dlhopisovom trhu pozorovať známky značného stresu, ktorý súvisí s týmto blížiacim sa termínom.

Čo to môže spôsobiť na európskom trhu? Doteraz bolo riziko šírenia nákazy z Grécka nízke, no to sa môže zmeniť. Vidíme zatiaľ len malé prieniky tlakov z Grécka na iné európske krajiny. Je to vďaka kvantitatívnemu uvoľňovaniu, ktoré tak tlmí riziko nákazy a zároveň sú to zlepšujúce sa vyhliadky európskych ekonomík, ktoré držia ostatné krajiny v normále.

Zároveň však musíme byť ostražití a pozorne sledovať, čo sa deje s dlhopismi krajín ako Portugalsko, Španielsko a Taliansko. Ak by totiž predsa len došlo k prenosu tlakov z Grécka na iné trhy, v týchto krajinách by sme to videli ako v prvých.

Keď sa pozrieme na najhorší možný scenár, čo je vystúpenie Grécka z eurozóny, situácia by bola v nasledujúcich týždňoch dramaticky odlišná. Videli by sme na trhu veľké turbulencie a zároveň veľké výpredaje aktív.

V takom prípade, by bol už dopad na iné, najmä južné krajiny eurozóny, značný. Vedia to všetci kompetentní v ECB a v euroskupine a preto sa tomu scenáru chcú veľmi vyhnúť. Boli by sme na trhoch svedkami veľkej volatility.

Zatiaľ nevieme, či je 24. apríl posledným deadlinom, alebo príde ešte ďalší termín. No v tejto situácii môžu mať všetky správy týkajúce Grécka na trhy vážny dopad. Trhy sú teda v napätí.

Autor: Simon Fasdal, hlavný dlhopisový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre