5 vecí, o ktorých dnes ráno potrebujete vedieť

Krásne ráno. Ázia uzavrela a obchodovanie v Európe je už v plnom prúde. Poďme sa pozrieť, ako vyzerá aktuálna situácia na finančných trhoch.

1. Trhy v Ázii uzavreli prevažne v červenom, výnimkou bola Čína, kde akcie ťažia z očakávaní ďaľších stimulov. Japonský index Nikkei 225 stratil 1,17% a za celý týždeň tak oslabil o 1,3%. Obchodníci straty zdôvodňujú silnejším jenom, ktorý tlačí na pokles akcií proexpoertne orientovaných firiem.

2. Slabý trh s osobnými počítačmi sa negatívne podpísal pod výsledky spoločnosti AMD, ktorá je známym hráčom v obore procesorov a grafických čipov. Jej tržby za prvý kvartál oslabili o štvrtinu a strata vzrástla na 180 mil. dolárov. Akcie AMD strácajú viac ako 8%.

3. Medzinárodný menový fond chváli hospodársku politiku Británie. Šéfka MMF Christine Lagarde poukazuje na pozitívny rozdiel medzi odhadom britského rozpočtového deficitu a aktuálnymi údajmi, ktoré poskytol rozpočtový úrad.

4. Nokia, ktorá kupuje francúzsky Alcatel ohlásila, že aj po prevzatí spoločnosti Alcatel-Lucent sa zaväzuje zachovať pracovné miesta vo Francúzsku. Šéf spoločnosti dodal, že dva roky od uzavretia dohody tu nedôjde ku kráteniu pracovných miest.

5. Euro voči doláru sa drží úrovne 1,08. Obchodníci poukazujú na posledné slabé dáta z USA, ktoré vyvolávajú špekulácie, k obratu úrokovej politiky v USA dôjde o niečo neskôr. EUR/USD získava 0,26% na 1,0792 dolára.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre