Tieto 4 grafy znázorňujú, prečo by malo euro ďalej oslabovať

Francúzska veľkobanka Société Générale sa domnieva, že spoločná európska mena má naďalej veľký priestor na rozšírenie doterajších strát. Podkladá to viacerými dôvodmi, ktoré sú znázornené v grafoch nižšie.

1. Odliv investícií bude pokračovať

Keďže investície v eurozóne dosahujú rekordne nízke výnosy, investori budú hľadať príležitosti v zámorí. Banka predpokladá, že v najbližších štvrťrokoch to povedie k silnému odlivu investícií, čo ešte viac zatlačí na oslabenie EUR/USD.

2. Pretrvávajúce politické riziká v Grécku a Španielsku – problémy Grécka dostávajú pod tlak aj tamojšie banky, z ktorých si vyplašení Gréci vyberajú peniaze. Graf nižšie znázorňuje výrazný prepad depozít v tomto roku

3. Euro stráca status rezervnej meny

Ako vyplýva z najnovších údajov Medzinárodného menového fondu (MMF), objem devízových rezerv v eurách naďalej klesá. Graf nižšie hovorí za všetko.

4. ECB bude tlačiť zrejme dlhšie

Krajiny eurozóny majú stále vysokú potrebu oddlžovania sa a reforiem. Ekonómovia Société Générale očakávajú, že ak sa inflačný výhľad nezlepší, dlhopisové nákupy ECB budú pokračovať aj po septembri 2016. Taktiež počítajú s tým, že ECB do svojho programu zaradí aj firemné dlhopisy.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre