10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Dennis Lockhart, šéf Fedu v Atlante (na snímke) sa počas Veľkonočných sviatkov vyjadril, že členovia Fedu sa na slabšie dáta z trhu práce pozerajú ako na dočasné spomalenie. Ako dodal, tieto údaje nie sú dôvodom na zmenu v orientovaní menovej politiky. Podobne ako v iných rokoch, aj teraz bolo hospodárstvo v 1. kvartáli slabšie kvôli tuhej zime.

2. Vyhliadky investorov eurozóne sa v apríli zlepšili. Príslušný index Sentix v apríli vzrástol o 1,4 bodu na 20 bodov, ekonómovia však počítali s ešte silnejším nárastom na 20,8 bodu.

3. Podnikateľský sentiment v eurozóne zaznamenáva štvrté zlepšenie v rade. Index nákupných manažérov inštitútu Markit v marci posilnil o 0,7 bodu na 54 bodov, čo je najvyššia hodnota od apríla 2014.

4. Austrálska centrálna banka (RBA) ponecháva sadzbu na nezmenenej rekordne nízkej úrovni 2,25%, čo bolo analytikmi očakávané. Dôvodom pokračovania v uvoľnenej menovej politike sú nízke ceny komodít, ktoré sú pre austrálsku ekonomiku dôležitým segmentom.

5. Komoditní experti banky Goldman Sachs vo svojej prognóze uvádzajú, že rekordne vysoké zásoby ropy v USA budú naďalej pretrvávať, čo sa podpíše pod ďalší pokles cien. Pre nadchádzajúce mesiace tak Goldman Sachs počíta s nízkymi cenami ropy.

6. Čínske akcie na 7-ročnom maxime. Index Shanghai Composite dnes uzavrel so ziskom 2,5 % na 3961 bodov, čo je najvyššia úroveň od marca 2008. Investori stavili na ďalšie uvoľňovanie menovej politiky zo strany vlády. Japonský akciový index Nikkei posilnil o 1,25 %.

7. Americký investor Jim Rogers sa domnieva, že ruský akciový trh je v súčasnosti najatraktívnejším akciovým trhom sveta. Pozrieť viac

8. Medzinárodný menový fond (MMF) varuje pred trvalou krízou rastu svetovej ekonomiky. Ako dnes uviedol, rastový potenciál sa znížil v rozvinutých ako aj rozvíjajúcich sa ekonomikách. MMF dodáva, že trend je možné zvrátiť štrukturálnymi reformami, zvýšením inovácií a produktivity.

9. Americká zásielková spoločnosť FedEx kupuje konkurenčnú firmu TNT Express za 4,4 miliardy dolárov. Americká firma chce týmto obchodom rozšíriť svoje operácie na európskom trhu.

10. Taiwanský výrobca smartfónov HTC ohlásil čísla za prvé tri mesiace 2015, ktoré však boli slabšie než očakávali analytici. Čistý zisk dosiahol 360 miliónov taiwanských dolárov (11,6 mil. USD), čo bolo menej ako v predošlom kvartáli, kedy čistý zisk dosiahol 470 mil. taiwanských dolárov. V rovnakom období pred rokom to ale bola strata až 1,88 miliardy taiwanských dolárov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre