Komodity dosiahli v marci svoje 12-ročné minimum

Dopyt stíhal ponuku, no situácia sa obrátila

Komodity dosiahli v marci svoje 12 ročné minimum a pokračujú tak v poklese, ktorý začal už v roku 2011. Prvé desaťročie tohto tisícročia bolo v znamení výrazného hospodárskeho rastu Číny, vyvolávajúceho masívny nárast dopytu po komoditách a tým ceny niektorých z nich stúpali. Počas posledných niekoľkých rokov, ale Čína spomalila a následne poklesol aj dopyt po surovinách.

Bolo to práve v čase keď produkcia akcelerovala, aby tak dovtedy zvýšený dopyt dorovnala. Vysoké ceny motivovali producentov k použitiu drahších postupov získavania surovín. V USA bola napríklad zavedená ťažba ropy pomocou hydraulického štiepenia.

Dôsledky čínskeho ochladenia

Dôsledkom čínskeho spomalenia sa strach z nedostatku dodávok zmenil na previs ponuky nad dopytom. Cena ropy preto začala padať a zastavila sa až v tomto roku. Nízke ceny energií a nízke úrokové sadzby však nedávno stimulovali spotrebu i výrobu po celom svete. No to by sa malo v náraste dopytu začať prejavovať až v druhej polovici tohto roka.

Počas nadchádzajúceho štvrťroka sa pozornosť účastníkov trhu bude sústreďovať najmä na dorovnávanie ponuky a dopytu. Z tohto dôvodu by mala cena ropy ešte po nejakú dobu zostať dole.

Ropa Brent si už síce už našla pevnú pôdu pod nohami – na cene 50 dolárov za barel, pre WTI to ale krátkodobo tak sľubne nevyzerá.

Očakávame preto, že cena WTI bude aj naďalej veľmi nízka, čo bude vyhovovať producentom mimo USA, ktorý odvodzujú svoje ceny od ropy Brent. Naopak poškodí to producentov z ropných bridlíc, kde je cena často nastavovaná značne pod cenou WTI.

Autor: Ole Hansen, vedúci komoditnej stratégie Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre