10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Rokovania medzi Gréckom a medzinárodnými veriteľmi trvajú o niečo dlhšie než sa očakávalo. Objavili sa správy, že grécky zoznam reforiem nie je stále dokončený a Aténam potrvá ešte niekoľko dní, kým bude zoznam pripravený na schválenie euroskupinou. Práve schválenie zoznamu reforiem je hlavnou podmienkou pre pridelenie ďalších finančných prostriedkov Aténam.

2. Priemyselná výroba v Japonsku vo februári prudko oslabila. Produkcia v porovnaní s januárom poklesla o 3,4 %, čo je najväčší pokles od júna minulého roka.

3. Ceny ropy dnes oslabujú, čím rozširujú svoje straty z piatkového obchodovania. Pozorovatelia trhu tvrdia, že zásah Saudskej Arábie v Jemene je lokálny konflikt, ktorý by nemal narušiť dodávky ropy z Blízkeho východu. Ropa Brent stráca 0,88%, WTI sa oslabuje o 0,19 %.

4. Nemecká inflácia zrýchľuje. Kým vo februári inflácia v Nemecku predstavovala 0,1 %, v marci je to 0,3 %. Medzimesačne došlo k nárastu cien o 0,5 %, čo je v súlade s odhadom.

5. Pokles spotrebiteľských cien v Španielsku bol menší než sa očakávalo. V marci ceny medziročne poklesli o 0,7 %, pričom ekonómovia počítali s poklesom až o 0,9 %. Vo februári španielske ceny klesali tempom až 1,2 %.

6. Obchodná klíma v eurozóne je na tom lepšie než očakávali analytici. Príslušný indikátor BCI v marci posilnil o 0,14 bodu na 0,23 b. Ekonómovia počítali s nárastom len na 0,18 bodu. O pozitívne prekvapenie sa postaral aj index ESI, ktorý v marci dosiahol 4-ročné maximum.

7. Známy finančník a miliardár George Soros je pripravený na Ukrajine investovať miliardu dolárov. Má ale jednu podmienku. Čítať viac

8. Rast spotrebiteľských výdavkov v USA zaostal za odhadmi analytikov. Vo februári spotrebiteľské výdavky rástli o 0,1 %, pričom trh počítal s 0,2 %-ným zvýšením. Februárový rast spotrebiteľských výdavkov je prvým za posledné tri mesiace.

9. Taliansky predajca luxusného tovaru, spoločnosť Prada ohlásila, že jej čistý zisk v uplynulom fiškálnom roku (do 31. januára) poklesol o 28 % na 451 mil. eur. Hlavným dôvodom je prudké oslabenie tržieb na európskom a čínskom trhu.

10. Na trhu s biotechnológiami sa objavilo niekoľko miliardových obchodov. Spoločnosť OptumRx, ktorá patrí pod skupinu UnitedHealth Group, kupuje firmu Catamaran za takmer 13 mld. dolárov. Spoločnosť Horizon Pharma chce za 1,1 mld. USD získať Hyperion Therapeutics a firma Teva Pharmaceutical kupuje  Auspex Pharmaceuticals za 3,5 mld. dolárov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre