10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Šéf Apple, Tim Cook vyhlásil, že má v úmysle svoj majetok v hodnote 785 mil. dolárov rozdať na charitatívne účely. Svojmu 10-ročnému synovcovi chce zafinancovať vysokoškolské vzdelanie, zvyšok dá na charitu, uviedol CEO Apple pre magazín Fortune.

2. Spoločnosť BlackBerry prekvapila, keď za uplynulý kvartál vykázala zisk 4 centy/akciu. Analytici pritom počítal so stratou 4 centy/akciu. Akcie BBRY posilnili až o 5 %.

3. Najväčšia strata v histórii. S takýmto pochmúrnym míľnikom sa musí vysporiadať nemecká aerolínka Air Berlin, ktorý si z fiškálneho roku 2014 odniesla stratu 387 mil. eur. Hlavným dôvodom straty sú vysoké náklady na reštrukturalizáciu či klesajúce ceny leteniek.

4. Hospodárstvo USA si z posledného kvartálu 2014 odnáša rast 2,2%, čo je v súlade s odhadom z konca februára. Analytici počítali s revíziou rastu na 2,4 %.

5. Spotrebiteľský sentiment v USA v marci oslabil, avšak menej, ako odhadoval trh. Index Univerzity Michigan oslabil na 93 bodov. Analytici počítali s poklesom na 92 bodov.

6. Nebankový finančný sektor je menej zraniteľný ako pred krízou. Takto sa dnes na konferencii vo Frankfurte vyjadril Stanley Fischer, podpredseda Fedu. Svoje tvrdenie zdôvodňuje menším pákovým efektom, nižšou sekuritizáciou či miernejším spoliehaním sa na krátkodobé financovanie medzi finančnými inštitúciami.

7. Priemyselné objednávky v Taliansku v januári v porovnaní s decembrom poklesli o 3,6 %. V decembri priemyselné objednávky vzrástli až o 4,5 %.

8. Po včerajšom rapídnom výstupe nahor dnes ropa opäť lacnie. Môže za to zmiernenie obáv, že by došlo k výpadku dodávok ropy z Blízkeho východu. Ropa Brent stráca 1,82 % na 57,80 USD/barel, americká WTI lacnie o 2,59 % na 49,96 USD.

9. Ako uviedol hovorca gréckej vlády, dlhoočakávaný grécky zoznam reforiem je pripravený. Zoznam údajne obsahuje 18 reforiem, prostredníctvom ktorých má Grécko tento rok ušetriť viac ako 3 miliardy eur. Zoznam ešte musí byť schválený európskymi partnermi.

10. Podľa nemeckého denníka Spiegel má Jeroen Dijsselbloem, súčasný šéf euroskupiny, vysoké šance na znovuzvolenie. Denník píše, že šance jeho konkurenta, španielskeho ministra hospodárstva L. de Guindosa, ktorý je favoritom kancelárky Merkelovej, sú malé.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre