Keď silný dolár škodí

Silný kurz meny má svoje pre aj proti. Kým tých, čo z iných menových oblastí pravidelne nakupujú, silná mena teší, pre exportérov je nočnou morou, keďže ich produkciu v zahraničí „predražuje“.

Silnou menou sa dá v súčasnosti označiť najmä americký dolár, ktorý niekde v kútiku duše očakáva, že sadzby v USA pôjdu čoskoro nahor. A to mu dodalo značnú podporu, veď od začiatku roka voči euru posilnil o 12 % a analytici už začali reagovať. Tí totiž zhoršili svoje odhady zisku pre nadnárodné korporácie, pre ktoré je silný dolár zlou správou.

Pred negatívnymi účinkami silného kurzu USD už varovalo viacero amerických korporácií, či už nadnárodný klenotník Tiffany, softvérový obor Oracle alebo spoločnosť Procter & Gamble.

Nejde pritom o žiadny bezvýznamný dopad. Ako vidieť v grafe denníka WSJ, zahraničné tržby sú pri nadnárodných firmách podstatnou zložkou príjmov, takže vystavenie týchto firiem voči menovým zmenám zohráva významnú rolu.

Analytici si už napríklad posvietili zisk Microsoftu, keďže tento technologický gigant tvorí až polovicu tržieb v zahraničí.

Ako píše denník WSJ, mnohých manažérov zaskočilo najmä to, ako rýchlosťou americký dolár rastie. Aj z toho dôvodu firmy nemali dostatok priestoru, aby na výkyvy včasne zareagovali.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre