10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ako informuje agentúra Reuters, prvotná verejná ponuka akcií (IPO) webhostingovej spoločnosti GoDaddy by mala dosiahnuť hodnotu 2,87 mld. dolárov. Akcie by sa na burze NYSE mali obchodovať pod symbolom GDDY.

2. Japonské akcie dnes ťahali za kratší koniec, keďže ich netešil silnejší japonský jen. Ten voči doláru posilnil po tom, čo Fed nepriamo uviedol, že sadzby v júni ešte zvyšovať nebude. Nikkei 225 oslabil o 0,35 %.

3. Výrazne sa zelenala austrálska burza, kde sa o optimizmus postaral slabší dolár ako aj radosť z pretrvávajúcich nižších sadzieb. Oslabený dolár pomohol nahor cenám komodít, z čoho profitovali akcie ťažobných spoločností. Index ASX 200 získal 1,8 %.

4. Japonská spoločnosť Sharp plánuje znížiť 6000 pracovných miest. Opatrenie je súčasťou globálnej reštrukturalizácie, ktorá má spoločnosti priniesť 200 miliárd jenov (1,7 mld. USD).

5. Švajčiarska centrálna banka (SNB) ponecháva svoju politiku bezo zmeny. Depozitná sadzba zostáva na úrovni -0,75 %, čo  bolo trhmi očakávané. Švajčiarsky frank posilnil voči euru aj doláru.

6. Zmenu neprijala ani nórska centrálna banka, aj keď veľká čas trhu počítala so znížením sadzieb. Hlavná refinančná sadzba zostáva na 1,25 %. Nórska koruna zareagovala posilnením o 1,3 %. Čítať viac

7. Záujem komerčných bánk o lacné peniaze z ECB prekonal očakávania. V treťom kole programu financovania banky čerpali dlhodobé úvery v objeme 97,8 miliardy dolárov, pričom trh počítal s objemom 50 – 60 mld. dolárov.

8. Poďme sa teraz pozrieť na ekonomické dáta v USA. Počet žiadostí o dávky v nezamestnanosti vzrástol o 1000 na 291-tisíc. Ide o lepší než očakávaný vývoj, keďže analytici počítali s nárastom až na 293-tisíc žiadostí.

9. O sklamanie sa postaral index Philadelphia Fed, ktorý oslabil na ročné minimum. Indikátor, ktorý meria sentiment v regióne Philadelphia v marci oslabil o 0,2 b. na 5 bodov. Analytici počítali s nárastom na 7 bodov.

10. Po včerajších výrazných ziskoch je dnes ropa opäť pod tlakom. Barel ropy WTI lacnie o 2,50 % na 45,57 USD, Brent stráca 2,25 % na 55 USD/dolár. Obchodníci poukazujú na pokračujúci previs ponuky nad dopytom  ako aj opäť silnejúci americký dolár. Včerajšie zisky vrátil aj menový pár EUR/USD. Euro voči doláru oslabuje o 1,74 % na 1,0634 dolára

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre