Eurokomisár Moscovici nevylučuje výstup Grékov z eurozóny

Nemôžeme Grécko v eurozóne držať za každú cenu. Takto sa pre nemecký denník Die Welt vyjadril eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici.

V priebehu nasledujúcich týždňov Grékom hrozí vyčerpanie likvidných prostriedkov a následná platobná neschopnosť. Europartnerov ale znepokojuje prístup novej gréckej vlády, ktorá sa odmietavo stavia k prísnym podmienkam záchranného programu.

„Nebudeme držať Grécko v eurozóne za každú cenu, ale za prísnych podmienok, ktoré sú akceptovateľné pre obe strany“, vyhlásil Moscovici.

Eurokomisár okrem toho dodal, že eurozóna je v lepšej pozícii ako pred dvomi rokmi, no varuje, že grécky odchod z eurozóny môže napáchať veľké politické škody.

K možnosti Grexitu sa v posledných mesiacoch vyjadrilo viacero politikov či ekonóm. Nouriel Roubini, prezývaný Dr. Skaza, je v tomto smere prekvapivo optimistický a Grexit považuje za nepravdepodobný. Americký ekonóm uvádza, že v prípade Grexitu by začala stúpať výnosnosť talianskych či španielskych dlhopisov a ľudia by v panike vyberali svoje peniaze z bánk, čo je veľké riziko.

Foto: Flickr

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre