Japonsku hrozí deflácia. Centrálna banka pokračuje v biliónovom programe

Japonská centrálna banka Bank of Japan varuje, že inflácia v krajine sa môže prepadnúť do záporných hodnôt. Svoje vyhliadky podkladá klesajúcimi cenami energií, no zároveň zdôrazňuje, že obdobie nízkych cien by malo byť dočasné.

Bank of Japan na svojom zasadnutí rozhodla, že program nákupu dlhopisov ponecháva bezo zmeny a to v ročnej hodnote 80 biliónov jenov, čo je 660 miliárd dolárov.

„Medziročná miera inflácia sa z dôvodu poklesu cien energií pohybuje na úrovni 0 percent, čo je menej optimistický pohľad ako minulý mesiac“, vyhlásila centrálna banka.

Ako ale uviedol Haruhiko Kuroda, šéf BoJ, prudký pokles cien ropy by nemal mať okamžitý vplyv na širší cenový trend. Kuroda zároveň zdôraznil, že postoj centrálnej banky k dosiahnutiu inflačného cieľa na úrovni 2 % do dvoch rokov sa nemení.

Mnohí analytici si ale nemyslia, že japonská inflácia sa v priebehu tohto obdobia „postaví na nohy“. Ako uviedol Hiroaki Muto, senior ekonóm spoločnosti Sumitomo Mitsui Asset Management, centrálna banka zrejme bude musieť predlžiť svoju dvojročnú lehotu, čo vyvolá otázky o ďalšom uvoľňovaní menovej politiky.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre