10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Európsky trh automobilov má za sebou silný mesiac. Vo februári tu počet novoregistrovaných vozidiel medziročne vzrástol o 7 % na 958 100 vozidiel, čo je najrýchlejšie tempo rastu za posledných 11 mesiacov. Vo svojom vyhlásení o tom informovalo európske združenie výrobcov áut ACEA.

2. Bank of Japan varuje, že inflácia v Japonsku sa môže prepadnúť do záporných hodnôt. Pod pokles spotrebiteľských cien sa podľa centrálnej  banky podpísali klesajúce ceny energií. Bank of Japan ale dodala, že pokles cien je dočasný a nebude mať dlhodobý efekt.

3. Čínske investície v zahraničí prudko vzrástli. Ako informuje agentúra Reuters, vo februári tieto investície dosiahli 7,25 mld. dolárov, čo je medziročný nárast o 68,2 %. Posilnili aj priame zahraničné investície v Číne a to o 0,9 % na 8,56 mld. dolárov.

4. Nemecký index ZEW sa v marci vyšplhal na 13-ročné maximum. Indikátor posilnil o 1,8 bodu na 54,8 bodu. Analytici však očakávali zvýšenie až na 58,2 bodu.

5. MMF varuje pred turbulenciami na finančných trhoch, o ktoré sa môže postarať zvýšenie sadzieb v USA. „Blížime sa k bodu, kedy sadzby v USA pôjdu nahor prvýkrát od roku 2006. Očakávaná volatilia môže viesť k zvýšenému riziku“, uviedol MMF.

6. Pri akciovom indexe DAX 30, ktorý včera pokoril 12 000 bodov, sme dnes mohli vidieť zber ziskov. Investori majú obavy, či akcie nie sú až príliš nadhodnotené. Okrem toho sa vyčkáva na zajtrajšie zasadnutie Fedu. Index DAX uzavrel na hodnote 11 980 bodov.

7. Najväčší akcionár Lenovo, spoločnosť Legend plánuje miliardové IPO. Ako informoval denník WSJ, spoločnosť, ktorá v Lenove drží 30 %-ný podiel, chce tento týždeň predložiť žiadosť Komisii pre cenné papiere.

8. Akcie leteckej spoločnosti American Airlines sa stali súčasťou známeho akciového indexu S&P 500. Firma v index nahrádza spoločnosť Allergan, ktorú prevzala spoločnosť Actavis.

9. Spoločnosť Sony ťahajú silné zisky jej filmového štúdia. Za uplynulý kvartál sa prevádzkový zisk tejto japonskej firmy zvýšil o 2,2 % na 182 bil. Jenov. Spoločnosť zároveň ponecháva celoročnú predpoveď bezo zmeny.

10. Ropný trh opäť v červenom. Cena Brent stráca 1,18 % na 53,49 dolárov/barel, WTI klesá o 1,04 % na 45,55 USD/barel. Hlavnou udalosťou na ropnom trhu aj naďalej zostávajú rekordné zásoby ropy a previs ponuky nad dopytom.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre