EUR/USD vo voľnom páde. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť

Americký trh práce sa postaral o veľké prekvapenie. Vo februári ekonomika USA vytvorila 295 tisíc pracovných miest, pričom trh počítal s pridaním len 235-tisíc miest. Je to už 12. mesiac za sebou, čo ekonomika USA pridala 200-tisíc a viac pracovných miest.

Finančné trhy sa po týchto čísla okamžite dali do pohybu. Menový pár EUR/USD rozšíril straty a skĺzol na 1,0850 dolára, čo je takmer 12-ročné dno. Podľa Sebastiena Galmi zo Société Générale je na ceste úroveň 1,05 EUR/USD.

Silné dáta z amerického trhu práce indikujú, že v USA môže čoskoro dôjsť k obratu úrokovej politiky. Z týchto očakávaní ťaží americký dolár, ktorý voči ostatným menovým náprotivkom dosahuje nové maximá. Netreba ale zabúdať, že problémom je naďalej slabý rast miezd, ktorý dosiahol medzimesačný nárast 0,1 % a zaostal za odhadmi (+0,2%).

Dnešný report z trhu práce v USA je pozitívom pre exportérov eurozóny, keďže slabé euro ich zvýhodňuje na mimoeurových trhoch. Naopak, čoraz silnejší americký dolár okliešti zisky amerických exportérov.

Všetko teraz nasvedčuje slabému euru a silnému doláru – kým v USA sa hovorí o zvyšovaní sadzieb, eurozóna má pre sebou biliónové QE a rekordne nízke sadzby.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre