Ázia v zelenom. Nakopol ju jen a čínsky minister financií

Na japonskej burze sme dnes videli opäť výrazné zisky. Index Nikkei 225 posilnil o 1,17 % na 18 971 bodov, čo je nové 15-ročné maximum.

O zisky sa starali najmä akcie proexportných spoločností, ktoré profitovali z oslabeného japonského jenu. Stačí sa pozrieť na akcie automobiliek Honda (+2,40%) či Toyota (+1,50 %).

Zelené čísla si užil aj čínsky index CSI 300, ktorý posilnil o 0,51 % na 3478 bodov. Obchodníci poukazujú na vyhlásenia čínskeho ministra financií Lou Jiweia. Ten v piatok uistil investorov, že Čína bude pokračovať v expanzívnej fiškálnej politike, aby nedošlo k „vyhasnutiu“ rastu.

Po včerajšej pochmúrnej prognóze pre čínsku ekonomiku tak minister sčasti upokojil trhy, z čoho ťažili býči investori. Ako včera vyhlásil čínsky premiér Li Keqiang, hospodárstvo Číny by v tomto roku malo rásť tempom 7 %, čo by bol najslabší rast za posledných 25 rokov.

Čínsky index Hang Seng oslabil mierne o 0,12 % na 24 164 bodov, indický Sensex posilnil o 0,23 % na 29 448 bodov.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre