NASDAQ láme historické rekordy

Mohol by index Nasdaq po tom, ako v pondelok (2. 3.) po prvý krát po 15 rokoch prekonal hranicu 5000 bodov, ísť ešte vyššie? Saxo Bank očakáva, že áno, no najmä v dlhodobom hľadisku.

Pri akciách firiem z indexu Nasdaq je Saxo Bank stále pozitívne. No z krátkodobého hľadiska tu vidí istý protivietor, ktorý bude firmy z indexu oslabovať. Je to najmä silný dolár, ktorý bude technologickým producentom zmazávať časť zisku. V teritóriu nad 5000 bodov sa dostávame blízko historického rekordu.

Nevidím však dôvod, prečo nebyť pri pohľade na budúcnosť týchto akcií pozitívny. Keď sa pozrieme na trhové ohodnotenie titulov z indexu Nasdaq Compositive vidíme od roku 2003 len priemerné hodnoty, takže si myslím, že sa stále nenachádzame v teritóriu, keď sa trh prehrieva.

Nasdaq dnes vyzerá inak

Nasdaq sa zrútil potom, ako v októbri roku 2002 spľasla internetová bublina. Zloženie indexu dnes vyzerá celkom inak ako vtedy. Nemal by teda byť dôvod na obavy a ani na nepríjemné reminiscencie.

Od roku 2002 sa index významne zmenil. Bol vtedy zložený najmä z malých rozvíjajúcich sa spoločností, ktoré sledovali najmä rast počtu používateľov a neprodukovali dostatočné tržby. Dnes pri pohľade na najväčších 20 spoločností vidíme dominanciu biotechnologických a rýchlorastúcich firiem, ktoré sú všeobecne známe. Napríklad Apple, Google, Microsoft.

Väčšina týchto veľkých firiem si v ostatných piatich, šiestich rokoch viedla jednoducho fenomenálne. Rast zisku, rentabilita aktív a rast tržieb týchto spoločností boli impozantná. Keď vezmeme povedzme prvú stovku firiem indexu vytvára to veľmi zaujímavý kôš titulov.

Saxo Bank očakáva teda rast indexu, no upozorňuje, že silný dolár ešte môže zamiešať karty.

Musíme si byť vedomí, že veľa veľkých technologických hráčov má svoje tržby a zisky z mimodolárových teritórií. A vďaka silnému doláru môže, hoci rastúci, zisk po transformovaní do dolárovej bilancie znamenať mínus.

Silný dolár teda môže byť krátkodobým protivetrom do plachiet technologických firiem. Silný dolár teda môže mať vplyv na krátkodobý sentiment indexu.

Niekoľko zaujímavých faktov:

  • Nasdaq uzavrel v pondelok obchodovanie na hodnote 5008,10.
  • V posledných 12tich mesiacoch stúpla jeho hodnota o 17 percent.
  • Posledne sa index dotkol úrovne päť tisíc v marci roku 2000.
  • Prepad v roku 2002 znamenal pád o 80 percent.
  • Firma Apple stúpla za ostatných 12 mesiacov o 70 percent, Microsoft o 14 percent. Celgene o 50 percent.
  • Nasdaq Biotech index vzrástol za tri roky o 162 percent.
  • Hodnota doláru oproti euru stúpla za ostatný rok o 20 percent.

Autor: Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre