Euro na 11-ročnom minime. Tu sú dôvody

Euro sa v posledných dňoch dotýka nových miním, za čo môže viacero faktorov. V čase publikovania tohto príspevku si menový pár EUR/USD odpisuje 0,36 % na 1,1041 dolára, čo je najnižšia hodnota za posledných 11 rokov.

Najnovšie euro reaguje na vyhlásenia Maria Draghiho, šéfa ECB, ktorý oznámil, že s nákupmi dlhopisov (QE) ECB začne 9. marca. Na začiatku tlačovej konferencie ECB sa euro dostalo až na 1,1114 USD, v zapätí ale zisky vrátilo. Draghi okrem iného naznačil, že po septembri 2016, kedy program QE končí, sú dvere pre ďalšie nákupy dlhopisov „otvorené“.

Ako uvádza Mauro Vittorangeli z Allianz Global Investors, Draghi ukazuje, že ECB je rozhodnutá pokračovať, kým nedostane také výsledky, aké potrebuje. ECB si dokonale uvedomuje, že si nemôže dovoliť zlyhanie, uvádza Vittorangeli.

Včera sa o oslabenie EUR/USD postarali silné dáta z USA, ktoré podporili americký dolár. Ako ukázal report súkromnej spoločnosti ADP, v januári bolo v Spojených štátoch vytvorených až 250 tisíc miest, vo februári 212 tisíc. Tieto dáta tak potvrdzujú pokračujúce oživenie na trhu práce, na ktorý pokukáva aj Fed. Práve očakávania, že sadzby v USA by mohli ísť onedlho nahor, dodávajú dolárovým býkom silu.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre