Čo má spoločné Edison, Disney, Einstein či Elvis Presley?

Možno si poviete „zvláštna kombinácia“, no napriek tomu osobnosti uvedené v nadpise niečo spája. Okrem toho, že sa zaradili k najúspešnejším ľuďom sveta, spoločnú majú aj cestu k úspechu, ktorá bola popretkávaná zlyhaniami.

Či už to bol Thomas Edison, Albert Einstein alebo Elvis Presley, každý z nich okúsil chuť neúspechu a trpkého zlyhania. No a čo? Veď chyby a nedostatky patria k nášmu životu a ak im nedovolíme, aby nás natrvalo zrazili k zemi, sú výdatnou lekciou a krokom vpred.

„Je až príliš hlúpy, aby sa niečo naučil“. Takto sa učitelia vyjadrovali o mladom Edisonovi, presne o tom svetoznámom vynálezcovi, ktorý má dnes na konte tisícky patentov. Ak by boli títo učitelia v čase jeho slávy nažive, prepadli by sa od hanby pod zem.

Aj napriek mnohým zlyhaniam sa Edison nevzdal, čo ho nakoniec zaradilo medzi najúspešnejšie osobnosti histórie. S neúspechmi mal veľa skúseností, veď ako sám hovorieval, nezlyhal som, iba som našiel 10000 spôsobov, ktoré  nefungujú.

K outsiderom patril aj Einstein. Hovoriť sa naučil v štyroch a čítať v siedmych, vzhľadom k čomu ho považovali za mentálne postihnutého. Netreba pripomínať, že Einstein zmenil chápanie fyziky a je držiteľom Nobelovej ceny.

Ľahký výstup nahor nemal ani americký spevák Elvis Presley. „Nikam to nevedie synu. Mal by si sa vrátiť k šoférovaniu kamiónu“. Takéto slová si začínajúci spevák vypočul po jeho prvom vystúpení v Grand Ole Opry.

Ak by to vzdal, nikdy by sme tohto „Kráľa Rock and Rollu“ nepoznali. Takže podobne ako Edison alebo Einstein, ani Elvis sa po prvých prekážkach nenechal odradiť a vytrval.

A čo Disney? Viete si predstaviť detstvo bez jeho rozprávok? Bola by to doslova „tragédia“, ak by ho odradili tieto slová jedného šéfredaktora: „Chýba mu fantázia..nemá žiadne dobré nápady“.

Walt Disney mal na zlyhania svoj pohľad: „Myslím si, že je dobré, ak sa v mladosti stretnete s tvrdými zlyhaniami. Vďaka tomu už nejako viete, čo sa vám môže stať a čo môžete očakávať. Z toho dôvodu som sa počas života nikdy nebál“, povedal Disney.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre