Nepredvídateľný: Raghuram Rajan opäť prekvapil

Už druhýkrát v tomto roku centrálna banka Indie na čele s R. Rajanom znižuje úrokové sadzby. Ani tento krok investori neočakávali a rozhodnutie tamojšej centrálnej banky ich prekvapilo.

Centrálna banka tretej najväčšej ázijskej ekonomiky dnes znížila sadzbu o 0,25 % na 7,5 %. K predošlému kráteniu sadzieb došlo len v januári tohto roka, a ani tento krok trh neočakával.

Na druhej strane tu bola časť analytikov, ktorá predpovedala, že januárové zníženie sadzieb bolo iba začiatkom. Ako píše Simon Atkinson, editor India Business Report, finančný sektor sa už dlhšie sťažoval na vysoké sadzby, ktoré predražovali financovanie.

Rozhodnutie Rajana o ďalšom znížení tak pozorovatelia trhu uvítali, keďže od tohto kroku očakávajú rozprúdenie úverovej aktivity a tým podporu pre hospodárstvo.

Na nižšie sadzby okamžite reagoval indický akciový trh. Index Nifty sa vyšplhal až na rekordných 9008 bodov a Sensex sa usadil na 2-mesačnom maxime. Posilnila aj indická rupia, a to z 61,91 rupií za dolár na 61,65 rupií za dolár.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre