Nízke sadzby sú nebezpečné, varuje Bill Gross

Ostro sledovaný investor Bill Gross, ktorý je v súčasnosti manažérom v spoločnosti Janus Capital, varuje pred nebezpečenstvom extrémne nízkych sadzieb.

Vo svojom mesačnom výhľade uvádza, že ultra nízke sadzby by mohli poškodiť globálny rast. „Nízke sadzby celosvetovo narušia finančné obchodné modely, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie moderných ekonomík“, píše vo svojej správe Gross.

Takmer všade vo svete sa centrálne banky prichýlili k nízkym až nulovým sadzbám, aby tým stimulovali hospodárstvo a podnietili rast. Podľa Grossa to ale môže byť opačne, keďže postupne môže dôjsť k odkladaniu spotreby.

O negatívnych dôsledkoch dlhodobo nízkych sadzieb hovorí aj David Stockman, bývalý biznismen a politik za vlády prezidenta Ronalda Reagana. Ako uviedol v jednom z rohovorov, nulové sadzby po dobu 70 mesiacov zničili funkciu cien na finančných trhoch.

Federálny rezervný systém začína uvažovať o zvýšení kľúčovej refinančnej sadzby prvýkrát od roku 2006. Podľa Grossa by k tomu mohlo dôjsť v druhom kvartáli tohto roka.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre