Máme tu jeden z najdesivejších momentov v histórii, varuje bývalý politik

David Stockman, bývalý biznismen a politik za vlády prezidenta Ronalda Reagana (na snímke s Reaganom), to so súčasnou finančnou a ekonomickou situáciou vidí skepticky.

„Fed je mimo kontroly..ľudia nechú počuť pravdu, ktorej čelíme“, vyjadril sa v rozhovore pre Dent Research. Ako tvrdí, americká centrálna banka sa vymkla kontrole a jej bilancia doslova explodovala. Ešte nikdy predtým Fed netlačil toľko peňazí ako teraz.

Navyše, nulové úrokové sadzby po dobu 70 mesiacov zničili funkciu cien na finančných trhoch. Ľudia ale nechcú počuť varovania. Nechcú ju počuť na Wall Street či vo Washingtone, hovorí Stockman.

„Je jasné, že Wall Street je závislý na lacných peniazoch a neobmedzenom prísune likvidity na finančné trhy. Je na tom závislý celý trh, ale niečo to stojí. Ničí to sporiteľov v USA“, tvrdí bývalý šéf rozpočtového úradu.

David Stockman. Počas Reaganovej vlády šéfoval Rozpočtovému úradu

Myslím si, že je to jeden z najdesivejších momentov v našej histórii, uviedol v rozhovore. Centrálna banka vytlačila množstvo peňazí a nechala sadzby na nule príliš dlho. To podnietilo špekulácie, nielen v USA, ale na celom svete. Boom nastal nielen pri akciách, ale aj dlhopisoch, vidíme tiež bridlicový boom.

Stockman poukazuje aj na nefunkčný politický systém či systém sociálneho zabezpečenia. „Populácia je čoraz staršia a staršia, každý deň odíde do dôchodku 10-tisíc ľudí. So sociálnym zabezpečením sa ale nič nedeje. Je to hnisajúca časovaná bomba. Nie sme si istí, kedy vybuchne, ale vieme, že to nie je udržateľné“, uviedol Stockman.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre